Avondtekenschool

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De Avondtekenschool stond onder auspiciën van de RK Volksbond en maakte gebruik van de gemeentelijke  school in de Paul Krugerstraat. De school bood een vierjarige opleiding voor heel uiteenlopende tekenvakken. De nadruk lag op de ontwikkeling van tekenvaardigheiden toepassing in ambachten en het bedrijfsleven, zoals reclame- en decorschilderen. Maar ook kon men lessen volgen in rekenen en taal. De lessen werden gegeven in de herfst en winter, van 1 oktober tot eind maart. Na vier jaar kon een diploma worden behaald. De RK Volksbond werd in de oorlogsjaren in het kader van de gelijkschakeling  opgeheven, maar de Avondschool ging gewoon door.

Het gebouw werd in 1940 tijdelijk gebruikt door de Opbouwdienst en later door de Wehrmacht. De lessen gingen echter door en vonden plaats in het gebouw Prediker in de Janvossensteeg. In september 1941 moest de toegang worden ontzegd aan één Joodse leerling, Alexander Fontijn.

De bekendste oud-leerling uit de oorlogsjaren is ongetwijfeld de in 2007 overleden beeldend kunstenaar en schrijver Jan Wolkers. Hij volgde de lessen twee seizoenen, vanaf het najaar 1941 tot eind maart 1943.