Boksen: DTS = Dik Tjerk Snik

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Boksclub DTSIn de jaren tussen de twee wereldoorlogen was er in Leiden een klein aantal liefhebbers van de bokssport, maar een Leidse boksclub was niet levensvatbaar gebleken. Wel bood sportschool Willie Kooreman boksles aan, maar vermoedelijk alleen als lichamelijke oefening. Begin 1942 werd een nieuwe poging ondernomen om in clubverband te boksen. Op 3 maart werd officieel de club Door Trainen Sterk (DTS) opgericht. Voorzitter werd F.X. Goddijn en zijn broer J. Goddijn werd secretaris/penningmeester. Als trainer werd de Hagenaar Jan Nieuwenburg aangezocht, die enkele malen Nederlands kampioen was geweest. In 1943 werd gebruik gemaakt van een oefenlokaal in de Marnixstraat. In december 1942 was de club zo ver, dat de eerste wedstrijd kon worden gespeeld.

Dik Tjerk Snik
De belangrijkste bokser van de club was Tjerk Snik (1920), die om onnaspeurbare reden Dik werd genoemd. DTS was ook wel een beetje Dik Tjerk Snik. Dik Snik bleef met DTS na de oorlog nog jarenlang actief in de bokssport. Hij overleed in 2003, 83 jaar oud.

Wedstrijden
In 1943 en 1944 werd bijna iedere maand in de Stadsgehoorzaal gebokst. Enkele malen waren er ook partijen te zien met beroepsboksers, georganiseerd door de Rotterdamse bokspromotor Henk Spaan. DTS was en bleef een amateurclub. De publieke belangstelling was wisselend. Snik kwam bijna altijd wel in de ring, maar ook enkele andere Leidenaren waren een of meer keren van de partij: Alken, Jansen, Arie Heusden, Arthur Kneifel, De Water, Steenbergen, Lakeman, J. van der Steen, Sloos, Van Hoven, P. Marijt, Hakkert, Roelandse, T. v.d. Berg en Van Dam.
In 1942 en 1943 was een zekere Arthur Kneifel lid van DTS. Hij was een statenloze Duitser die al vóór de oorlog in Leiden woonde en in Den Haag trainde. In 1943 nam hij dienst bij de Wehrmacht.

Succes
Langzaam maar zeker kreeg DTS meer succes. Op 14 oktober 1943 werd een grote wedstrijd gehouden in de Stadsgehoorzaal tegen boksers uit Den Haag. Zeven Leidse boksers kwamen in een tjokvolle Stadsgehoorzaal in de ring. Helaas verloor DTS vier van de zeven partijen, maar één partij eindigde onbeslist en er werden ook twee partijen gewonnen, waarvan zelfs één (Sloos) door knock out. Dik Snik verloor zijn partij. Op 13 december was de Stadsgehoorzaal opnieuw uitverkocht met wedstrijden met deelnemers uit Amsterdam, De Haag, Haarlem en met DTS’ers. De 16-jarige Huber maakte zijn debuut en Dik won zijn partij op k.o. De club zat duidelijk in de lift en had verschillende leden die op regionaal niveau goed konden meekomen. Op 12 juni 1944 werd het seizoen afgesloten met wedstrijden tegen Haagse amateurs. Snik won zijn partij op punten en kon terugzien op een geslaagd seizoen. Het niveau was gestegen en de wedstrijden hadden volle zalen getrokken. Snik zelf was kampioen van Zuid-Holland in de B-klasse geworden. Toch moest er nog hard worden gewerkt aan verbetering.
De eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen 1944-1945 werd ruim een week na Dolle Dinsdag aangekondigd voor 17 september, 15 oktober en 17 december, maar het is hoogst twijfelachtig of deze wedstrijden zijn doorgegaan in verband met de afkondiging van de noodtoestand.

Meer lezen?
Leidsch Dagblad 30 april 1988 ‘Boksen trok in oorlog volle zalen’ door Gerard van Putten;
‘Sport in oorlogstijd’, in: Het op zondag 30 april 1995.
Vele krantenberichten.

Tekst aangevuld op 12 januari 2022.