Booren, Dirk van

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Dirk van Booren (1921) was tijdens de Bezetting kort werkzaam op de gemeentesecretarie totdat hij werd opgeroepen voor de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD). Daarna volgde hij een  opleiding om trainer voor Jiu Jitsu te worden bij sportschool Willie Kooreman. Aansluitend kon hij bij Kooreman in dienst komen.

In augustus 1944 vormde zich op de sportschool een groep, die actie tegen de Bezetter wilde gaan ondernemen. Kooreman werd de leider. Op de sportschool zaten ook mannen die zich aansloten bij de RVV-ploeg van Joop Dubbeldeman.
Na de oprichting van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in september 1944 werd Willie Kooreman commandant van de 3e sectie van de 1e compagnie van de Leidse BS. Veel leden van die compagnie, die uiteindelijk uit meer dan 100 manschappen zou bestaan, trainden bij hem. Kooreman werd al op 2 november gewipt als commandant en kreeg contacten met de 2e sectie, die van de Raad van Verzet (RVV).

Overvalgroep van Joop Dubbeldeman
Van Booren was betrokken bij diverse acties van de RVV, onder andere die waarbij agent Huisman werd doodgeschoten (1 december 1944). Eerder werd hij er van verdacht op 13 november 1944 mee te hebben gedaan aan een overval op een aannemer.
Op 31 december 1944 werd hij met nog vijf anderen toevallig gearresteerd, toen hij naar het huis van de familie Hollebeek toe wilde gaan. De vorige dag hadden de Feldgendarmerie, de Sipo/SD en de Leidse politie daar huiszoeking verricht en enkele familieleden aangehouden. Het groepje van Van Booren werd door een rechercheur naar het politiebureau gebracht, maar werd in de vroege avond alweer vrijgelaten. Van Booren kwam goed weg, want hij had met Flip Hollebeek enkele anderen een aantal roofovervallen gepleegd. Hollebeek en Nico Flandehijn behoorden tot de groep van Joop Dubbeldeman, die commandant was geweest van de 2e sectie van de BS, gevormd door leden van de RVV, maar die half november met de RVV en de BS had gebroken.

Interview
Begin jaren 80 van de vorige werd Van Booren geïnterviewd door een student van de Leidse universiteit in het kader van het project Ook in Leiden. In dat interview vertelde hij over de gebeurtenissen op 30 en 31 december. Hij legde een verband met zijn eigen arrestatie en die van zijn baas Kooreman. Die was in die tijd weggepromoveerd tot chef-staf van de Leidse BS. Volgens Van Booren had de politie hem, Van Booren, gefouilleerd en een doosje lucifers gevonden. Kennelijk werd dat doosje herkend als afkomstig van een overval op een sigarenhandel eerder die maand. Die was inderdaad door enkele leden van de de groep van Dubbeldeman gepleegd. Van Booren opperde in het interview de mogelijkheid, dat het luciferdoosje er toe had geleid, dat de Feldgendarmerie huiszoeking verrichtte bij de sportschool en dat Kooreman werd gearresteerd. Kooreman stierf op 3 maart 1945 in KZ Neuengamme. Na de arrestatie van Kooreman op 5 januari 1945 dook Van Booren onder in Oud Ade om op 5 mei weer terug naar Leiden te gaan.

Hulp politie armband WW2 Leiden4045Na de Bevrijding solliciteerde Van Booren bij de Leidse politie. Hij werd aangenomen als hulpagent en kreeg een blauwe battle dress (overall), een stalen helm en een oranje armband met de letter P er op. In 1981 ging hij met de VUT (vervroegde uittreding) wegens het bereiken van de 60-jarige leeftijd.

In de dagen en weken na de Duitse capitulatie werden er overal collaborateurs en politiek verdachte personen opgepakt door arrestatieploegen van de Binnenlandse Strijdkrachten. De BS hadden echter geen zelfstandige arrestatiebevoegdheid zodat er altijd een bevoegde politieman mee moest. Na korte tijd ging de Politieke Opsporingsdienst aan het werk, die later, na de zuivering van het politiekorps, werd omgezet in de Politieke Rechercheafdeling van de plaatselijke politie.

De arrestanten werden in de eerste dagen van de herwonnen vrijheid vastgezet in enkele gevorderde gebouwen, waaronder de gemeentelijke HBS voor jongens aan de Hoge Rijndijk. Vanaf juni werden de Doelenkazerne en de Wittepoortkazerne daarvoor bestemd. Commandant van het interneringskamp was C.A. de Bruijn. Zie ook het bericht over Huib Burgersdijk.

Tekst herzien op 13 januari 2022.