d’Aulnis de Bourouill, Pierre Louis baron

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Pierre d’Aulnis de Bourouill (1918-2012) is een van de succesvolste geheim agenten geweest van het Bureau Inlichtingen (BI) van de Nederlandse regering in Londen. BI was eind 1942 opgericht om informatie te vergaren en contacten te gaan onderhouden met mensen in bezet gebied.

In 1938 was d’Aulnis, na het vervullen van zijn dienstplicht, begonnen aan de studie rechten aan de Leidse universiteit. Hij werd lid van het Leids Studenten Corps en van Pro Patria, de studentenmilitie. In de meidagen van 1940 was hij gemobiliseerd en nam deel aan de gevechten bij Wassenaar.
In maart 1941 besloot hij om samen met zijn studiegenoot Cees Droogleever Fortuyn op weg te gaan naar Engeland. Via de later zogeheten Van Niftrik-route bereikten ze Londen via Frankrijk en Spanje in  januari 1942. Daar werden ze eerst gerekruteerd en opgeleid door de Britse Secret Intelligence Service (SIS) en vervolgens door het pas opgerichte Bureau Inlichtingen. Als tweede agent van BI werd hij in de nacht van 10 op 11 juni 1943 gedropt bij Meppel. Hij vond onderdak bij de Commissaris van de Koningin van Drenthe (toen  Commissaris van de provincie), de vader van zijn studievriend en oud-huisgenoot Carel de Vos van Steenwijk, die in de meidagen van 1940 was gesneuveld. Nadien zocht en kreeg hij contact met een achttal illegale groepen, die allemaal inlichtingen verzamelden om door te sturen naar Londen. De bekendste groep was Packard, die ook in Leiden zenders heeft gehad. d’Aulnis regelde de komst van diverse radiozenders om berichten naar Londen over te seinen of om contact te leggen met speciale vliegtuigen. In Leiden verzorgde d’Aulnis de radioverbinding van Jan Kielstra, die een groep leidde van koeriers tussen Leiden en Zwitserland. Het was ‘d Aulnis, die er bij de regering in Londen op aandrong het Centraal Bevolkingsregister in het gebouw Kleykamp in Den Haag te bombarderen. Dat gebeurde inderdaad op 11 april 1944. In tegenstelling tot vele andere geheim agenten overleefde d’Aulnis de oorlog. Hij was de langst dienende geheim agent in bezet Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.