Klaveren, Piet van

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De grondwerker Piet van Klaveren (1912) had in juni 1943 naar Bochum in Duitsland moeten afreizen in het kader van de arbeidsinzet, maar was niet gegaan. Hij werd op 22 juli gearresteerd en als contractbreker naar strafkamp Ommen overgebracht. Toen hij even verlof kreeg nam hij zijn kans waar en dook onder. In augustus werd zijn signalement opgenomen in het Algemeen Politieblad. Nu werd hij gezocht door de politie en de Sipo/SD.

Op 18 en 25 oktober 1943 deed de politie onderzoek naar hem. Er was duidelijk iemand die er op aanstuurde dat Van Klaveren zou worden opgepakt, want op 30 oktober 1943 kwam er op het politiebureau een anonieme brief binnen, die de politie op drie mannen attent maakte,  onder wie Piet van Klaveren. Volgens het klikbriefje was Van Klaveren gewoon in Leiden. Het zouden onderduikers zijn. De schrijver of schrijfster wist te melden dat Van Klaveren zich in het buffet verschool wanneer de politie voor de deur stond.

De rechercheurs van de Documentatiedienst, De Groot en Biesheuvel, gingen op pad en rapporteerden op 9 november dat zij één van de in het klikbriefje genoemde mannen thuis had aangetroffen. Die had echter een vrijstelling van het Leidse arbeidsbureau wegens ziekte van zijn vrouw. Van Klaveren en de derde man waren niet aangetroffen. Later, in november 1943 werd Van Klaveren nogmaals gezocht. Zelfs zijn vrouw wilde van hem af. Zij stuurde de politie een berichtje, dat haar man gewoon thuis was. Maar bij huiszoeking werd hij niet gevonden. Toch kreeg een Landwachter hem heel snel te pakken en  werd hij de 30e door de politie naar Kamp Amersfoort getransporteerd. Hij was getrouwd met een dochter van Willem Marquenie.

Vanuit Amersfoort werd hij te werk gesteld in Keulen maar ook daar nam hij de benen en keerde terug naar Leiden. Daar werd hij op 30 augustus 1944 opnieuw opgepakt en de volgende dag voor de tweede maal naar Kamp Amersfoort overgebracht. Ditmaal liep het slecht voor hem af. Hij belandde hij in het concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 5 januari 1945 overleed, 32 jaar oud.

Tekst bijgewerkt op 25 november 2020 en 31 januari 2021. Het verhaal is samengesteld uit diverse bronnen.