Lingen, Derk van

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Kort na zijn promotie tot doctor in de wis- en natuurkunde aan de universiteit van Utrecht vestigde Derk van Lingen (1895-1954) zich in 1936 in Oegstgeest. Vermoedelijk was hij leraar aan een middelbare school in Den Haag. In de meidagen van 1940 was hij reserve-kapitein van 8 RI en nam deel aan de gevechten om de Maasbruggen in Rotterdam. Voor zijn moed kreeg hij in 1950 de Bronzen Leeuw. Na de demobilisatie bleef hij actief in de kringen van oud-militairen. Zo was hij in januari 1941 nog als kapitein aanwezig in Zuidlaren bij de onthulling van een plaquette ter herdenking van een gesneuvelde militair. Volgens De Nieuwe Leidsche Courant van 14 januari 1941 was hij toen commandant van 1-II-32 RI. 32 RI was het reserveregiment van 8 RI.

Hoogstwaarschijnlijk kwam hij via de kringen van oud-militairen in contact met de Ordedienst in Den Haag en ook in Leiden. Daar had hij onder meer contact met Helene ten Cate Brouwer. De Ordedienst hield zich in deze tijd veelal bezig met het in kaart brengen van de Duitse militaire aanwezigheid, in feite spionage. Toen in 1941 de Sicherheitspolizei een flink deel van de Haagse OD te pakken kreeg ontkwam ook Van Lingen niet aan arrestatie, in september 1941. Hij werd overgebracht naar Duitsland. De bevrijding maakte hij mee in KZ Buchenwald. Op de website van de Oorlogsgravenstichting staat een getekend portret van hem van de hand van de (eveneens in Buchenwald opgesloten) kunstenaar Henri Pieck.

Over het leven van Van Lingen is vooralsnog weinig bekend. Hij stierf in Doetinchem, waar hij leraar was. Zijn lichaam werd vreemd genoeg bijgezet op de erebegraafplaats van de Grebbeberg in Rhenen, ondanks het feit dat hij daar nooit actief was geweest. In 2013 werd op het forum van de website van Stichting De Greb de vraag opgeworpen waarom Van Lingen daar in 1954 was begraven met goedkeuring van de staatssecretaris van oorlog, F.J. Kranenburg. De vraag is niet beantwoord.

Derk van Lingen woonde in hetzelfde huis als de familie Visser, maar of er een connectie is geweest is niet bekend.