Marcas-Hes, familie Martijn en Olga de

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De familie De Marcas was eigenaar van Herenmodemagazijn Fa. Wannée voor de beter gesitueerde burgerij. Martijn de Marcas (1889) was onder meer penningmeester van de Joodse gemeente. In 1938 was hij penningmeester van het Comité voor Joodse Belangen.
De familie De Marcas werd eind 1941 de zaak ontnomen en zij moesten verhuizen naar het huis van de familie Mok in Roodenburgerstraat. Daar werden zij in de nacht van 5 op 6 maart 1943 door de politie opgehaald. Aangekomen op het station Hollands Spoor in Den Haag werden zij vrijgelaten omdat Martijn de Marcas de vertegenwoordiger in Leiden was van de Joodse Raad uit Amsterdam.

De familie De Marcas overleefde de oorlog. Martijn en Olga (1898) verbleven bij Meindert en Trijntje Zaalberg in Zoeterwoude-Rijndijk. Hun zoon Donald (1933) werd na enige tijd bij hen te zijn geweest en bij de Gereformeerde dominee Jelle J. Dijk  en diens vrouw Elisabeth van Bijsterveld te Leiderdorp, verder gebracht naar Noord-Brabant, waar hij de Bevrijding meemaakte.
De families De Marcas en Zaalberg kenden elkaar. Olga was net als een zus van Meindert Zaalberg lid van het koor van de Maatschappij voor Toonkunst (muziekschool).