Mok-Jacobs, familie Salomon en Gonda

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Salomon Mok (1902) werd in augustus 1938 voorzitter van de Raad van Arbeid in Leiden.  De Raad van Arbeid was verantwoordelijk voor de uitvoering van diverse sociale verzekeringswetten. Mok was afkomstig uit Amsterdam en daar werkzaam geweest voor het NVV. Tevens was hij lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de SDAP. In 1940 werd Mok ontslagen omdat hij Jood was.
Mok vond onderduiken voor zijn gezin (twee kinderen) geen goed idee; hij vertrouwde op hun plaatsing op de “lijst Frederiks”, waarop “prominente” Joden werden genoteerd, die die beschermd zouden moeten worden, omdat zij op wat voor manier ook een grote bijdrage geleverd hadden aan de wording van Nazi-Duitsland. Daardoor zou deportatie wellicht kunnen worden voorkomen. Het merendeel van de mensen op deze lijst werd ondergebracht in het Joods tehuis in Barneveld. Op 29 september 1943 werden deze mensen overgebracht naar Westerbork. een jaar later volgde toch deportatie, naar KZ Theresienstadt.
Na de oorlog kwam Mok weer terug in zijn oude functie nam hij in 1947 afscheid wegens vertrek naar Utrecht. Het jaar daarop overleed hij, 45 jaar oud.

Na het gedwongen vertrek van de familie Mok werd het huis betrokken door een weduwe uit Katwijk aan Zee, die de woning via de Ortsgruppenleiter van de NSDAP toegewezen had gekregen. Bij haar in huis woonden ook haar dochter en haar man, een militair van de Wehrmacht.

Tekst gewijzigd op 23 november 2021.