Sormani, Gien

Gien Sormani (1924-2005) was medewerkster van het illegale blad Kroniek van de Week. Waarschijnlijk hielpen ook andere familieleden mee met de verspreiding.

Ze was een van de zes kinderen van het echtpaar Arnold en Maria Sormani-Klaverwijden. Sormani was advocaat en procureur. In 1944 namen ze een Joodse onderduikster in huis, nadat die uit haar onderduikadres was gevlucht. Haar man was via Kamp Vught gedeporteerd, hun kind was ergens ondergedoken. Deze onderduikster beschikte over een vals persoonsbewijs en werkte onder andere bij de voedseluitdeling door de Leidse gaarkeukens. Ook was ze werkzaam in de Meelfabriek, toen daar de levensmiddelen werden verwerkt die door de geallieerde vliegtuigen waren afgeworpen.

In april 1945 werd het huis gevorderd voor een generaal van de Wehrmacht. De familie Sormani en de onderduikster verbleven toen enige weken op andere adressen. Op 8 mei werd de generaal onder grote publieke belangstelling door een hoge Canadese militair gevankelijk weggevoerd. Daar zijn foto’s van gemaakt.

Na de Bevrijding bleken de echtgenoot en het kind de oorlog te hebben overleefd. De man deed er twee manden over om naar Nederand terug te keren en arriveerde medio juli 1945 bij het huis.

 

 

Go to Locatie

Locatie

900+ locaties

Go to verhaal

verhaal

950+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

400+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

375+ trefwoorden