Joden in Barneveld

Een kleine groep Joden van ongeveer 650 Nederlandse Joden heeft de oorlog overleefd dankzij een uitzonderlijke en geprivilegieerde behandeling. Het waren zonder uitzondering prominente wetenschappers, kunstenaars, doktoren en industriëlen met hun familieleden. Zij hadden dit te danken aan een initiatief van de secretaris-generaal van het departement van Binnenlandse Zaken, mr. dr. K. Frederiks. Hij kreeg toestemming via kommissaris-generaal F. Schmidt toestemming van de rijkskommissaris A. Seyss-Inquart om een lijst samen te stellen van Joden die gespaard moesten worden. van deportatie vanwege hun ‘bijzondere verdiensten’. Deze mensen werden ondergebracht in het kasteel De Schaffelaar (en in barakken daarbij) en in Huize De Bieze in Barneveld. Medio december 1942 arriveerden de eerste bewoners. De leefomstandigheden waren er gelet op de omstandigheden redelijk.
In september 1943 werden de “Barnevelders” toch overgebracht naar Westerbork, maar ook daar kregen zij een aparte, betere, behandeling. Tijdens de reis daarheen wisten enkele tientallen personen te vluchten. Een jaar later, na het begin van de bevrijding van Nederland, werd de groep op transport gesteld naar KZ Theresienstadt, maar ook daar werden zij nog gevrijwaard van deportatie. Over dit onderwerp is veel informatie te vinden op internet.
Uit Leiden hebben vier gezinnen geheel of gedeeltelijk gebruik gemaakt van deze unieke mogelijkheid, David, Noach, Mok en Henri van de Waal. Prof. E. Meijers verbleef er slechts kort.

Go to Locatie

Locatie

1400+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1275+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

1000+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

400+ trefwoorden