Stempeltocht van de VVV in 1943

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Stempeltocht van de VVV in 1943Aan het Stationsplein was al tientallen jaren een kantoortje van de VVV gevestigd, de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer. Daar kon je informatie krijgen zoals dagjesmensen die graag zien: foldertjes en kaartjes en zo meer. Misschien ook wel souvenirtjes zoals lepeltjes enzovoorts. In 1938 was er een fraaie folder uitgegeven in de drie belangrijke talen Frans, Duits en Engels én een in het Esperanto.

In 1942 ging Leiden meedoen aan een initiatief van de VVV uit Den Haag. Je kon een stempelkaart kopen waarmee je reductie kreeg op de toegangsprijs van deelnemende bezienswaardigheden in de provincie Zuid-Holland. Wie de meeste stempels verzamelde kon meeloten voor een prijs. Enkele Leidse bezienswaardigheden deden er aan mee.

Op de website staat een verhaal over vakantiestress in juli 1942. Toen al kende men het begrip “zwarte zaterdagen” omdat op de zaterdagmiddagen de treinen van uit de grote steden richting de Veluwe bomvol zaten met vakantiegangers. Van overheidswege werd nagedacht over een vakantiespreiding. De vakantiedrukte in juli is dus al bijna 80 jaar oud!

Lees ook het verhaal Citytrips over de stempeltocht die de 16-jarige Philip uit IJsselmonde in 1943 maakte en welke bezienswaardigheden hij in Leiden bezocht. En ook hoe de Leidenaar Willem de Wekker, een fervent wandelaar, tweemaal een zilveren penning voor zijn wandelprestatie kreeg. Niet echt vakantie natuurlijk, maar wel een aangename en gezonde vorm van ontspanning.