Neuteboom, Louis

Pasfoto Louis NeuteboomTot januari 2019 was Louis Neuteboom, geboren in 1921, één van de Leidse oorlogsslachtoffers waarover nauwelijks iets bekend was. Hij stierf op 25 juni 1944 in Kamp Amersfoort. Waarom hij daar zat en onder welke omstandigheden hij daar is overleden leek niemand meer te weten. Totdat een vrijwilliger van het Herinneringscentrum Kamp Amersfoort het idee kreeg om Louis te herdenken tijdens een publieksrondleiding op 16 juni 2019. Na enig speurwerk bleek er nog een naaste verwante in leven te zijn, maar die had ook maar summiere informatie, afkomstig van de ouders van Louis. Wel waren er nog enkele documenten én een pasfoto. Nu heeft dit Leids oorlogsslachtoffer een gezicht gekregen.

Louis Neuteboom uitschrijving kamp Amersfoort Wat we nu weten van Louis is nog steeds niet veel. Zijn verhaal begint met een opmerkelijk feit: aan het begin van de oorlog bevond hij zich in Zwitserland, omdat hij verliefd was op een meisje dat daar (hoogstwaarschijnlijk) woonde.

Na een tijdje heeft hij er klaarblijkelijk voor gekozen om zijn veilige bestaan in het neutrale Zwitserland op te geven en terug te gaan naar het bezette Nederland. Misschien mocht hij gewoon niet blijven, dat zou ook best kunnen, niemand die dat precies meer weet. Louis werd waarschijnlijk in april 1944 opgepakt. Ook zijn broer werd opgepakt, maar die heeft de oorlog overleefd. Dat Louis in Kamp Amersfoort werd opgesloten als onderduiker is het meest voor de hand liggend, maar misschien was er meer aan de hand. Ook dat zal wel altijd een raadsel blijven.

louis neuteboom financien Na aankomst in het Polizeiliches Durchgangslager , dat onder direct bevel stond van de SS, werd Louis ingeschreven als Häftling nummer 8032. Volgens een kaart van de Häftlingsgeldverwaltung kreeg hij maandelijks een bedrag van 20 gulden. We mogen aannemen dat dit geld door zijn ouders werd opgestuurd. Die twintig gulden lijken onmiddellijk te zijn ingenomen als Lagergeld.

Wanneer hij in april 1944 inderdaad is opgepakt heeft hij het in het kamp niet lang uitgehouden, want op 25 juni kwam er een eind aan zijn leven. Op de Sterbeurkunde staat als doodsoorzaak vermeld Lungentuberkulose, TBC dus. We weten, dat de doodsoorzaak op zo’n akte vaak willekeurig werd ingevuld. Misschien is hij wel bezweken van ellende of zelfs doodgeslagen. Die doodsoorzaak staat er nooit op natuurlijk. Binnen enkele dagen kreeg de familie bericht over het tragische lot van hun zoon en broer. Het lichaam van Louis kon door de familie worden opgehaald en werd te rusten gelegd op begraafplaats Rhijnhof. Het graf is inmiddels geruimd.

De informatie en de afbeeldingen in dit verhaal zijn afkomstig van een familielid van Louis en van Kamp Amersfoort.

Go to Locatie

Locatie

900+ locaties

Go to verhaal

verhaal

950+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

400+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

375+ trefwoorden