Drijfhout van Hooff, Antoni

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

A. Drijfhout van HooffDrijfhout van Hooff (1886-1965) had al een lange staat van dienst toen hij per 1 november 1938 werd benoemd tot commandant van het 6e regiment (veld)artillerie onder gelijktijdige bevordering tot luitenant-kolonel. Het regiment had de Doelenkazerne als thuisbasis en telde in 1938 drie batterijen van vier vuurmonden.
Tijdens de mobilisatie bleef hij commandant van het regiment, dat werd uitgebreid tot drie afdelingen met ieder drie batterijen. De manschappen waren op verschillende locaties ondergebracht.

De meeste onderdelen van 6 RA waren in mei 1940 actief betrokken bij de strijd om vliegveld Valkenburg ZH, maar kwamen onder bevel van de legerleiding te velde. Daarmee was de functie van Drijfhout grotendeels uitgehold. De eerste afdeling stond onder commando van majoor R.N. de Ruyter van Steveninck, die in 1941 burgemeester van Leiden zou worden. Steveninck, zoals hij zich altijd noemde, deed in de meidagen zijn plicht.

Drijfhout van Hooff meldde zich volgens opdracht van de bezettingsautoriteiten op 15 mei 1942 bij de aangewezen kazerne in Breda en werd opnieuw in krijgsgevangenschap afgevoerd, net als vele andere oud-beroepsmilitairen. Hij kwam terecht in Oflag XIII B Neurenberg-Langwasser, maar werd al op 7 juli 1942 uit krijgsgevangenschap ontslagen en keerde naar huis terug.

Uniformjas van kolonel A. Drijfhout van Hooff.Antoni Hendrik Drijfhout van Hooff werd in 1947 bevorderd tot kolonel en overleed op 30 november 1965 op 79 jarige leeftijd te Oegstgeest. Een verzamelaar stuurde een foto van zijn jas gekleed tenue van kolonel Antoni Hendrik Drijfhout van Hooff. Het is dezelfde tenuejas als op de zwart-witfoto. Op de kraag prijkt een extra ster wegens de bevordering tot kolonel. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat zwart-witfoto’s worden ingekleurd. Dat schijn niet eens zo heel moeilijk te zijn. Maar dan moet je wel weten wat de juiste kleuren zijn. Op de foto van het uniform is zichtbaar dat de kraag is afgezet met een oranje randje; nauwelijks zichtbaar is dat er ook een oranje sjerp bij hoort. Zo’n inkleuringsprogramma moet dat maar weten.
Laatst kwam mij een voorbeeld onder ogen van een ingekleurde foto met het commentaar dat de uniformen de verkeerde kleur hadden gekregen. De meeste mensen zal het weinig uitmaken. Toch klopt het niet (AS).

Afbeeldingen:
Portret ter beschikking gesteld door familie, de tenuejas is eigendom van een verzamelaar die er een foto van stuurde.