monumenten
Monument Haagse Schouw
Het oorlogsmonument aan het Haagse Schouw werd op 26 april 1941 onthuld. Er vindt nog jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei…. verder lezen ».
Het oorlogsmonument aan het Haagse Schouw werd op 26 april 1941 onthuld. Er vindt nog jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei…. verder lezen ».
Th. Zouteriks was plaatselijk leider van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm. Als gemobiliseerd reserve kapitein kon hij in juni 1940 oversteken naar Engeland…. verder lezen ».
“Het doel van de Vereniging voor Nationale Veiligheid is de ontwikkeling der nationale krachten die dienstbaar gemaakt kunnen worden aan de verhoging der nationale en in verband daarmede der internationale veiligheid. Zij beoogt een geest van weerbaarheid vaardig te doen worden en de militaire weerkracht te verhogen”, aldus de tekst… verder lezen ».
De website voetbalmonument.nl is een database met meer dan 2600 namen van leden van voetballers, die in de oorlog zijn omgekomen. Ze worden uitdrukkelijk slachtoffers genoemd. Op de hoofdpagina staan de portretfoto’s van zeven leden met daarbij hun naam, geboortedatum. Je kunt op de website zoeken in de database op… verder lezen ».
Izaak Engers (1885) was luitenant-kolonel van de infanterie. In 1942 werden de beroepsofficieren van het voormalige Nederlandse leger (opnieuw) in krijgsgevangenschap weggevoerd naar Duitsland. Engers werd overgebracht naar het Duitse krijgsgevangenkamp Neubrandenburg (Oflag 67) en later naar Tittmoning (Ilag VII). Hij overleefde de oorlog, keerde terug naar Leiden en overleed… verder lezen ».
De officiële naam van de Hartebrugkerk luidt Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. De kerk staat ook bekend als de “coelikerk”, naar het opschrift in het Latijn: ‘Hic Domus Dei est et Porta Coeli’ (dit is het huis van de Heer en de poort des hemels). Het was (en is) een… verder lezen ».
Hier was een christelijke lagere school gevestigd. De Wehrmacht nam in april 1943 haar intrek in het gebouw. De militairen zouden tot eind juni 1945 blijven…. verder lezen ».
Sjoerd Nauta (1917) was bij het uitbreken van de oorlog cadet aan de KMA in Breda. Na de demobilisatie zat hij korte tijd in de Opbouwdienst, maar dat ruilde hij in voor een studie natuur- en scheikunde aan de Leidse universiteit met als specialisatie geologie. Ook enkele bevriende andere oud-KMA’ers… verder lezen ».