Engers-Weinberg, Izaak en Dina

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Izaak Engers (1885) was luitenant-kolonel van de infanterie. In 1942 werden de beroepsofficieren van het voormalige Nederlandse leger (opnieuw) in krijgsgevangenschap weggevoerd naar Duitsland. Engers werd overgebracht naar het Duitse krijgsgevangenkamp Neubrandenburg (Oflag 67) en later naar Tittmoning (Ilag VII). Hij overleefde de oorlog, keerde terug naar Leiden en overleed in 1964.
Engers en zijn vrouw Dina (Bernardina, 1920) woonden in huis bij hun dochter Hetty en hun schoonzoon Henk Speijers. Ook Henk moest in 1942 opnieuw in krijgsgevangenschap. Na een ontsnappingspoging werd hij overgebracht naar KZ Mauthausen en daar op 3 april 1944 geëxecuteerd.

In 1942 dreigde voor Dina en haar dochter deportatie naar het Oosten maar het lukte hen om op de zogeheten lijst-Frederiks te komen en ze werden in het “Joods tehuis” in Barneveld ondergebracht. In september 1943 werden alle bewoners toch naar Westerbork gebracht en een jaar later naar KZ Theresienstadt. Moeder en dochter overleefden de oorlog. Dina overleed in 1977.