Arens, Jan

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De website voetbalmonument.nl  is een database met meer dan 2600 namen van leden van voetballers, die in de oorlog zijn omgekomen. Ze worden uitdrukkelijk slachtoffers genoemd. Op de hoofdpagina staan de portretfoto’s van zeven leden met daarbij hun naam, geboortedatum. Je kunt op de website zoeken in de database op achternaam,club en (woon)plaats. Zoeken op de plaats Leiden levert twaalf namen op.

Een van hen is Jan Arens, die volgens deze site lid was van ASC (Ajax Sportman Combinatie Oegstgeest) en overleed op 29 november 1945. De site verwijst echter naar een zekere Johannes Arens, in 1920 geboren in Rotterdam, die op die datum overleed in Batavia (Nederlands-Indië). Het zal hier waarschijnlijk gaan om Jan Arens, die in Leiden was geboren op 11 oktober 1919. Hij was soldaat en  overleed op 7 november 1940 in Leiden. Aangezien de aangifte is gedaan door een portier, is Jan vermoedelijk overleden in een Leids ziekenhuis. Maar bij verder zoeken is er niets over hem te vinden. Hij wordt niet vermeld op de website van de oorlogsgravenstichting en is ook niet opgenomen in de database van oorlogslevens.nl.

De familie plaatste een overlijdensadvertentie in het Leidsch Dagblad van 7 november. Daarin staat dat Jan is overleden ten gevolge van een noodlottig ongeval. Naar de aard van dat ongeval blijft het gissen. Wellicht is Jan bezweken aan de verwondingen, die hij in de meidagen van 1940 had opgelopen. Mogelijk was Jan na de capitulatie overgegaan naar de Opbouwdienst. Nader onderzoek zal dat duidelijk moeten maken.

Dit artikel is gepubliceerd op 8 november 2021. Het kan zijn dat er nadien nieuwe informatie wordt gevonden.