Voorbeeld van Vliegend Nieuws

Vliegend Nieuws

Dit blad lijkt een uitgave uit september 1944 te zijn, maar het is zeer waarschijnlijk dat dit blad na de Bevrijding is vervaardigd. Een afdeling van de Katholieke Jeugdbeweging District Leiden had een spel georganiseerd waarin de illegale pers de hoofdrol speelde. De titel van het spel was “Vliegende Bladen”.  De… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Arens, Jan

De website voetbalmonument.nl  is een database met meer dan 2600 namen van leden van voetballers, die in de oorlog zijn omgekomen. Ze worden uitdrukkelijk slachtoffers genoemd. Op de hoofdpagina staan de portretfoto’s van zeven leden met daarbij hun naam, geboortedatum. Je kunt op de website zoeken in de database op… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Clubhuis van LFC stort in

Op 28 januari 1945 tegen kwart voor vijf waren vier mensen bezig hout te slopen van het clubhuis van LFC aan de Da Costastraat. Een net 16 jaar geworden knul zaagde een paal door en toen hij die met een hamer wegsloeg stortte het dak van ongeveer 20×8 meter naar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
PPA wandelt weer

Per Pedes Apostolorum

In juli 1940 werd een nieuwe neutrale wandelsportvereniging opgericht: Per Pedes Apostolorum. Wandelen was een populaire recreatieve sport. De Bezetter keek met argusogen toe of er geen politiek werd bedreven…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Boksclub DTS

Boksen: DTS = Dik Tjerk Snik

In 1942 werd de boksclub DTS opgericht. DTS stond voor Door Trainen Sterk maar ook voor Dik Tjerk Snik. Hij slaagde er in om in 1943 en 1944 regelmatig wedstrijden te organiseren in de Stadsgehoorzaal…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Slijkhuis, Wim

Wim Slijkhuis (1923) maakte in de oorlogjaren carrière als atleet. In 1942, 1943 en 1944 werd hij Nederlands kampioen op de 5000 meter. De sintelbaan van sportpark de Leidsche Hout bleek voor hem een prima trainingsbaan te zijn. In juni 1943 liep hij daar een wedstrijd tegen coryfeeën als Tinus… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Nota, Wim

Wim Nota (1919) was achttien jaar oud, toen hij met atletiek begon. Hij bleek een groot talent en werd als lid van AV Holland in 1940 Nederlands kampioen op de 100 meter door met een haarlengte verschil te winnen van Tinus Osendarp. In de jaren daarna bereikte hij dat niveau… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .