Sportpark Leidsche Hout

De sportvelden van de Leidsche Hout werden op zaterdag 7 september 1940 officieel in gebruik genomen. Het complex was aangelegd door Leidse werklozen in het kader van de werkverruiming. Er waren velden voor voetbal, hockey, korfbal en rugby, drie tennisbanen en voorzieningen voor atletiek. Gedurende het seizoen werd de baan ook gebruikt door scholen voor sportbeoefening. In 1941 werd het terrein veelvuldig gebruikt door Duitse militaire eenheden.

Pronkstuk was de sintelbaan, waar wedstrijden werden gehouden met onder andere de vermaarde coryfeeën Tinus Osendarp en Fanny Blankers-Koen. Iedere zomer werden er wedstrijden georganiseerd met nationale allure. Helaas was de baan net iets te hard voor serieuze recordpogingen.
Door het jaar werd op het sportpark getraind door plaatselijke verenigingen als Brunhilde, Nieuw-Brunhilde, AV Holland en DOCOS. Op de banen trainden onder andere Wim Nota en Wim Slijkhuis, die in de oorlogsjaren diverse kampioenstitels wisten te veroveren. De wedstrijden van zondag 3 september 1944 werden afgelast in verband met de onzekere situatie. Twee dagen later was het Dolle Dinsdag, de dag waarop veel Nederlanders vergeefs op de komst van de bevrijders stonden te wachten.

Go to Locatie

Locatie

1200+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1250+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

900+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

400+ trefwoorden