Steenhauer, Pieter

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De beroepsmilitair Pieter Steenhauwer (1896) was bekend in de Leidse sportwereld. In 1936 was hij benoemd tot lid van Raad van beheer van de Leidse sportstichting omdat hij, als voorzitter van de Leidse voetbalbond, maar liefst 3000 sportbeoefenaars vertegenwoordigde.

Carrière
In 1936 had hij, toen nog luitenant van 4 RI, het Kruis van Verdienste gekregen van de Nederlandse Bond van Vrijwillige Burgerwachten voor hetgeen hij gedurende 15 jaar voor de Leidse Burgerwacht had gedaan. De plechtige uitreiking vond plaats op het terrein van de Morspoortkazerne in aanwezigheid van tal van plaatselijke notabelen en militairen van het regiment. Nadat Steenhauer later in 1936 tot kapitein was bevorderd werd hij in 1939 hoofd van het Centraal Registratiebureau in Den Haag. Het bureau beheerde een kaartsysteem waarin alle gemobiliseerde militairen werden opgenomen. Dat ging al gauw om enkele honderdduizenden kaarten.

Krijgsgevangene?
Steenhauer werd hoogstwaarschijnlijk in mei 1942 afgevoerd als krijgsgevangene naar Stanislau, maar opmerkelijk genoeg werd hij wel in januari 1943 herbenoemd als lid van Raad van beheer van de Leidse sportstichting, tegelijk met C.A. de Bruyn. De vraag is even of hij toen nog in krijgsgevangenschap verkeerde.
Steenhauers echtgenote Lijntje Huy overleed in 1940 op 43-jarige leeftijd. Hij hertrouwde in 1943 en was toen kennelijk op vrije voeten. Steenhauer overleed zelf op 8 augustus 1945 te Oegstgeest, 49 jaar oud.