Gelderen-van Frank, familie Van

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Dankzij gedegen onderzoek van de stichting Stolpersteine Dordrecht is bekend geworden waar en bij wie Mozes Joseph van Gelderen (1904), zijn vrouw Rebecca van Frank (1906) en hun zoon Joseph Aron (1935) de Shoah hebben overleefd.

Mozes was in 1932 aan de Leidse universiteit gepromoveerd in de wis- en natuurkunde met als hoofdvak scheikunde. Hij was werkzaam als leraar, maar het is niet bekend aan welke school hij was verbonden. In 1942 besloot het echtpaar onder te duiken. Mozes kon terecht in Dordrecht, Rebecca in Amsterdam en hun zoon in Beekbergen. Toen het adres in Beekbergen in groot gevaar kwam werd Joseph naar zijn vader in Dordrecht gebracht, waar hij tot aan de Bevrijding zou blijven. Na de Bevrijding voegde moeder zich weer bij haar gezin, dat terugkeerde naar Leiden en in het huis van de vermoorde familie Cahen ging wonen.

In de herfst van 2019 ging de redactie van de website Stolpersteine Dordrecht op zoek naar nabestaanden van de familie omdat weliswaar bekend was dat de familie in Dordrecht ondergedoken had gezeten, maar niemand meer kon vertellen bij wie dat was geweest. Door goed speurwerk kwam de stichting terecht bij een kleindochter, die het verhaal kon aanvullen. Het hele verhaal is te lezen op de website van de stichting inclusief een stamboom van de twee zeer uitgebreide families Van Gelderen en Van Frank, van wie er veel in Leiden zijn geboren.
Mozes overleed in 1969, Rebecca in 2003 en Joseph in 2014.

Tekst herzien op 15 juni 2020.