Tongeren, Christiaan van

Op 8 september 1944, vlak na Dolle Dinsdag, werd Christiaan van Tongeren (1926) door Duitse militairen in Vledder (Gr.) doodgeschoten. Hij was daar door de ondergrondse opgehaald uit het kamp van de Nederlandse Arbeidsdienst. Ook een jongeman Den Haag liet het leven…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Korving, Cornelis

Na alle opwinding van Dolle Dinsdag 5 september 1944 was het de volgende dag vrij rustig op straat. Patrouilles van de Landwacht en van de Wehrmacht en SS doorkruisten de stad. ’s Avonds rond half tien schoot een Duitse patrouille met scherp op een aantal buurtbewoners in de Magdalena Moonsstraat…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Groeningen, Hendrik van

Op Dolle Dinsdag 5 september 1944 klom de schilder Hendrik van Groeningen (1914) in de mast van het Duitse radiozendstation om daar een Nederlandse vlag te laten wapperen. Militairen van de Kriegsmarine losten drie schoten op hem en Hendrik viel gewond naar beneden. Hoewel hij ijlings per rijdende brancard naar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Manen, Piet van

De familie Van Manen woonde aan de Vliet op nummer 47. Het inmiddels afgebroken pand stond destijds ter hoogte van de nieuwbouw van Erfgoed Leiden haaks op de andere huizen waar nu de straat is, zodat er geen doorgang was naar de Boisotkade. Piet van Manen (1922) werd de leider… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Romijn, Jacobus

In september 1944 verbleef Cock Romijn (1922) in Stompwijk, waar hij was ondergedoken. Op Dolle Dinsdag 5 september 1944 liet hij zijn enthousiasme over de naderende bevrijding de vrije loop en liep met een oranje band om zijn arm en met een radiotoestel onder de arm op straat toen hij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .