Holswilder, Samuel

Op 25 juni 1941 werd de stoker Samuel Holswilder (1906) door de Haagse politie gearresteerd op verdenking van communistische activiteiten. In deze dagen na de inval in de Sovjet-Unie werden vele communisten en radicaalsocialisten opgepakt. Holswilder werd eerst overgebracht naar het Oranjehotel en later naar Kamp Amersfoort, KZ Neuengamme, KZ… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Paalvast-van Egmond, Henricus en Johanna

Henricus Paalvast (1914) werd in juni 1941 gearresteerd wegens communistische activiteiten. Hij stierf op 23 maart 1945 in KZ Flossenbürg. Zijn naam staat op het (oorlogs)monument De Naald. Ondanks de arrestatie van haar man ging zijn echtgenote Johanna door als medewerkster van het illegale blad De Waarheid. Zijn vrouw was… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Rooms-katholieke HBS voor jongens

De RK HBS voor jongens, opgericht in 1927, werd in 1950 omgedoopt tot het St. Bonaventura Lyceum. Het gebouw aan de Mariënpoelstraat werd in 1932 in gebruik genomen. Het schoolgebouw werd begin 1943 gevorderd door de Wehrmacht. Tot aan de Bevrijding werden de lessen gegeven in de Christelijke HBS aan… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Carton, Carel

Carel Carton (1923) was in 1943 en 1944 werkzaam als loket-ambtenaar op de afdeling Migratie van het gewestelijk arbeidsbureau aan de Doezastraat. Hij werd samen met zijn collega Franciscus Bocxe tijdens de razzia in de wijk De Kooi in de nacht van 15 op 16 mei 1944 gearresteerd en de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .