Haas-Hüter, Johanna de

In 1943 werd de echtgenoot van Johanna de Haas-Hüter (1906) als voormalig beroepsmilitair opnieuw in krijgsgevangenschap afgevoerd en zou tot het einde van de oorlog in Duitsland blijven. Via een kennis, van wie de man eveneens in krijgsgevangenschap was afgevoerd, kwam zij in contact met Chris Obdam, die toen al… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Buitenveld, Sietske

Eind 1938 komt Sietske Buitenveld (1917) naar Leiden om te worden opgeleid tot verpleegster in het Academisch Ziekenhuis. Hoewel afkomstig uit een Fries dorpje, Roordahuizum, is zij geen doorsnee plattelandsmeisje, maar behoorlijk politiek bewust. In haar geboortedorp had de non-conformistische ‘rode’ dominee Benjamin Boers bijna veertig jaar een grote invloed… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Lugthart, Herman

Herman Lugthart (1921-2005) was werkzaam op het distributiekantoor van de gemeente Katwijk. Hij werd door Marinus Post betrokken bij de voorbereidingen voor overval op dat kantoor, die plaatsvond op paaszaterdag 8 april 1944. Daarbij sneuvelde Piet Maaskant, lid van de KP van Marinus. Op verzoek van Marinus nam Lugthart daarop… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .