Marijt, Jacobus

Jacobus Marijt (1899) stond vóór de oorlog bekend als lid van de Vereniging van Vrienden van de Sovjet-Unie en als penningmeester van de Rode Hulp. Hij werd op 14 oktober 1941 gearresteerd door de Haagse Documentatiedienst wegens deelname aan de communistische groep De Vonk. Vanuit het Oranjehotel werd hij getransporteerd… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Loos, Dirk de

Dirk de Loos (1917-1990) was in 1940 een van de oprichters van het allereerste Leidse illegale blad Ik Zal Handhaven.  Hij studeerde Nederlands-Indisch recht aan de Leidse universiteit. In de meidagen van 1940 had hij gediend bij de bereden artillerie in Breda. De samenstelling en uitgave van het illegale blad… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Staveren, Cornelis van

De timmerman Cornelis van Staveren (1912) werd op 20 augustus 1941 gearresteerd in verband met het oprollen van de communistische groep De Vonk. Hij werd aangewezen als Nacht und Nebel-gevangene. Dat betekende dat er over hem geen enkele mededeling werd gedaan. Van Staveren stierf op 5 mei 1944 in het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Onvlee-Ober, Johannes en Hendrina

Johannes Onvlee (1909) werd in oktober 1941 gearresteerd wegens betrokkenheid bij de CPN en De Waarheid. Hij overleed in het concentratiekamp Struthof (Natzweiler) op 21 oktober 1944. Dit kamp was een zogeheten Nacht- und Nebel-kamp. Over de gevangenen die daarin waren opgesloten werd geen enkele mededeling gedaan, zodat niemand wist… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Teske, Johannes

De stukadoor Johannes Teske (1901) werd op 14 juli 1941 door de Leidse politie op last van de Sipo/SD gearresteerd wegens zijn lidmaatschap en activiteiten voor de CPN. Teske stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1939 op de tweede plaats van de kieslijst. Na achtereenvolgens gevangen te hebben gezeten in het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Lanschot, Willem van

Willem (“Bib”) van Lanschot (1914-2001), afkomstig uit een bankiersfamilie, doorliep de HBS en de Koninklijke Militaire Academie en was in mei 1940 tweede luitenant der cavalerie bij het tweede regiment Huzaren in Amersfoort. In de meidagen van 1940 deed hij gevechtservaring op, toen hij met de brigade van Oisterwijk naar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .