Kraats, Mary van der

De zevenjarige Mary van der Kraats stak rond half twaalf ’s ochtends de Breestraat over ter hoogte van het Stadhuis en werd gegrepen door een truck van de Wehrmacht. De chauffeur stopte direct, stapte uit om even te kijken en reed toen verder…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Elshof, Gerard

In de middag van 16 januari 1945 om ruim kwart over vijf stak wijnhandelaar Gerard Elshof (1872) het Kort Rapenburg over en werd gegrepen door een auto van de Wehrmacht. Elshof, die zelf aan het Kort Rapenburg woonde, werd zwaar gewond overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis, waar hij de 25e… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Zandbergen, Jan

Op 29 december 1944 na half vijf ’s middags waren enkele personen bezig een tak af te zagen van een kastanjeboom aan de Houtmarkt. Twee jongens zaagden aan een tak van ongeveer 30 centimeter doorsnee. Jan Zandbergen (1881), handelaar in bakkerijgrondstoffen, hield een touw vast die aan de boom en… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stoel-van Leeuwen, Maartje van der

De weduwe Maartje van der Stoel-Van Leeuwen (1877) had de student geneeskunde Herbert Müller op kamers. Toen de deportaties begonnen verbleef hij enige tijd onder de naam Johannes van de Meer in het pension tot het in 1943 te gevaarlijk voor hem werd. Maartje zorgde dat hij bij haar zoon… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .