Schoolgebouw Noordeinde 1

Aan het Noordeinde op nummer 1 was de lagere school van de Eerste Leidsche Schoolvereniging gevestigd. Het schoolhoofd Harmen Douma werd op 4 januari 1944 in het kader van een Silbertanneactie vermoord als represaille voor de aanslag op de directeur van het Leidse arbeidsbureau een dag eerder. Ook de conrector… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Steijn, Aad van

Adriaan van Steijn (1918) was lid van de Raad van Verzet (RVV) en werd in 1944 ook lid van de RVV-sectie van de Leidse Binnenlandse Strijdkrachten. Als lid van de RVV nam hij deel aan diverse overvallen en inbraken. Op 29 oktober 1943 werd hij gearresteerd door de rechercheurs Biesheuvel… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Meeuwse, Jan

Jan Meeuwse (1917)  studeerde Indisch recht aan de Leidse universiteit en behaalde in 1938 zijn kandidaatsexamen. Hij was geboren in Nederlands-Indië en had verder geen familie in Nederland. Omdat hij door verder onbekende omstandigheden geen toelage meer ontving moest hij zijn studie noodgedwongen staken en werd reclametekenaar. Na een jaartje… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hollebeek, Nico en Johan

Vader Nico (1887) en zoon Johan Hollebeek (1922) werden tijdens een gezamenlijke actie van de Leidse politie en de Sipo/SD uit Rotterdam in de avond van 30 december 1944 thuis opgepakt met nog enkele andere personen. Enkele rechercheurs bleven in het lege huis achter en arresteerden de volgende dag werden… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Welij, Johannes van

Johannes van Welij (1907) was als beroepsmilitair tijdens de mobilisatie ingedeeld bij het zesde regiment veldartillerie in Leiden. In mei 1940 was hij als 1e luitenant der artillerie batterijcommandant. Gedurende de bezetting was hij als hopman werkzaam bij de Nederlandse Arbeidsdienst. Op 16 februari 1945 werd hij gearresteerd. Van Welij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Houffelaar, Ubel

Ubel Houffelaar was in 1938 secretaris van de Leidse Werklozen Damvereniging en in 1940 staat hij nog vermeld als kapper en woonde toen in de Kaiserstraat. Daarna werd hij hulpconducteur van de NZHTM. Hij werd op 27 september 1941 werd gearresteerd, nadat hij op de tram ruzie had gekregen met… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Meijer, Fokko

De elektricien Fokko Meijer (1914) werd op 8 maart in Amsterdam gefusilleerd als vergelding voor de aanslag op de chef van de Duitse politie H.A. Rauter bij Woeste Hoeve. Hoewel in Leiden woonachtig, is Meijer voor zover bekend niet in Leiden illegaal actief geweest…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Lamberts, Jacobus

Jacobus Lamberts (1922) ging naar de zeevaartschool in Delfzijl en maakte in 1942 een reis naar Noorwegen als stagiair op een schip onder Duits commando. Later werd hij medewerker lid van de LO (Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers) en de KP (Knokploeg) in Twente. Hij hielp mee bij de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .