Studentenhuis Mon Repos

Tijdens de renovatie in 2005 werd in dit pand in een vals plafond een exemplaar gevonden van de rede die professor Rudolph Cleveringa op 26 november 1940 hield na het ontslag van alle joodse medewerkers van de Leidse universiteit. Waarschijnlijk is het gevonden document daar verstopt uit angst voor de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Lanschot, Willem van

Willem (“Bib”) van Lanschot (1914-2001), afkomstig uit een bankiersfamilie, doorliep de HBS en de Koninklijke Militaire Academie en was in mei 1940 tweede luitenant der cavalerie bij het tweede regiment Huzaren in Amersfoort. In de meidagen van 1940 deed hij gevechtservaring op, toen hij met de brigade van Oisterwijk naar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Studentenhuis Rapenburg 08

Tot juli 1941 zat hier Maison Bruyns, een chique gelegenheid voor dineren of vergaderen. Er boven was een studentenhuis van adellijke en beter gesitueerde jongeheren. In 1939 woonde hier de student Pierre baron d’Aulnis de Bourouill onder andere lid van Pro Patria. In dat jaar verhuisde hij naar Den Haag,… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Bolle, Julia

Julia Bolle was afkomstig uit Duitsland en werkte sinds 1920 als huishoudster bij de joodse familie Berg in Amsterdam. Toen het echtpaar Berg in 1942 naar Zwitserland wilden vluchten werd hun zoon AndrĂ© (1938) aan haar toevertrouwd. Zij verhuisde met hem naar dit adres in Leiden, destijds een studentenhuis onder… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .