Demmenie, Pieter

Piet Demmenie (1910-1994) was met zijn vader Louis (1883-1957) firmant van de door Louis opgerichte Fa. Demmenie & zn met twee vestigingen aan de Haarlemmerstraat. Op nummer 169 was de kantoorboekhandel gevestigd. Daarnaast was er op nummer 219 een handelsdrukkerij. Op 28 februari 1944 deed de Sipo/SD een inval in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Grobbe, Ula

Mw. Ula Grobbe (1920-2010) haalde in 1940 haar eindexamen aan de HBS voor meisjes aan de Garenmarkt. Zij had enige tijd een baantje als gids bij het museum voor Volkenkunde. Via een kennis kwam zij in contact met de groep van het illegale blad Trouw. Het hoofdkwartier van deze groep… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Westen, Tom

In de Maarsmansteeg leidden Tom Westen (1910) met zijn vrouw Mary Gemke (1913-1993) beide een eigen zaak: beneden herenmode en boven een kapsalon. Tom Westen was in de oorlogsjaren medewerker van het illegale blad Trouw. Vermoedelijk was de winkel een verspreidingspunt…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Bos, J.

J. Bos woonde in een huis op het terrein van de sterrenwacht. Bos was hoogstwaarschijnlijk in dienst van de sterrenwacht of student. Dit huis werd gebruikt door de groep van het illegale blad Trouw als centraal punt. Een en ander weten we uit het interview dat Toos Fallaux-van Duuren gaf… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kleibrink, Herman

Herman Kleibrink (1910-1991) werd na de oorlog bekend als fotograaf van het Leidse stadsbeeld. Tijdens de oorlog was hij fotografisch medewerker van de Leidse sterrenwacht. Hij werkte mee aan de verspreidingsgroep van het illegale blad Trouw, die in een pand op het terrein een onderkomen had. Ook repareerde hij radio’s… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .