Vries, Johannes de

Gepubliceerd op

Johannes (Joop) de Vries (1918) was vanaf 1936 werkzaam als boekhouder bij de dienst Gemeentewerken. Als hobby had hij grote interesse in de radiotechniek. In februari 1944 kreeg hij een oproep voor de arbeidsinzet, maar hij dook onder. We vinden Joop begin oktober 1944 terug in de buurt van Breda als medewerker van een radiopost van de Ordedienst (OD), een illegale organisatie op de Vloeiweide bij Rijsbergen. Op 4 oktober overviel de Sipo/SD  deze radiopost in een grootschalige operatie, waarbij aan Duitse zijde ongeveer 100 man betrokken waren. De Vries was daar aanwezig als marconist, die regelmatig berichten overseinde naar bevrijd gebied. In een vuurgevecht sneuvelden vijf leden van de OD, vier leden van één en hetzelfde gezin en drie man aan Duitse kant. Joop werd gearresteerd en de volgende dag met nog zeven arrestanten geëxecuteerd.

De Vries werd op 28 juni 1946 herbegraven op Begraafplaats Rhijnhof. Op dezelfde dag werd ook deze plaquette onthuld in het trappenhuis van het stadhuis aan de Breestraat door de moeder van De Vries en de zuster van Kiljan. Bij de verhuizing van de dienst Gemeentewerken naar het Stadsbouwhuis is de plaquette meeverhuisd.

Het drama op de Vloeiweide wordt jaarlijks herdacht. De Vries is ook opgenomen in een lijst van gesneuvelden in Noord-Brabant. Hij is niet ingeschreven in het overlijdensregister van de gemeente Leiden.