Geijsman-van Katwijk, familie P.J.

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De weduwe Petronella Jacoba Geijsman-van Katwijk (1881-1952) verhuurde voor de oorlog kamers aan studenten. Haar man, Hermanus Noach Geijsman – beurtschipper (1879), was in 1930 overleden. In het huis aan de Aalmarkt 15a woonden nog enkele volwassen kinderen.

In 1942 dook het echtpaar Dreese uit Den Haag enige tijd onder in huize Geijsman. In de vroege ochtend van 9 februari 1943 kwamen er twee Leidse rechercheurs aan de deur om huiszoeking te doen, terwijl het echtpaar Dreese in huis was. De politie kwam echter niet voor hen, maar ging op zoek naar studenten. Die werden in Leiden in grote getale opgepakt als reactie op twee aanslagen op prominente collaborateurs.

Het echtpaar Dreese vertrok daarop naar het huis van Gerard en Suze Jonk-van Loef aan de Breestraat 58. Daarna kwamen er nog enige Joden in huis totdat mevrouw Geijsman de spanning niet meer aankon.

Zoon Jan Geijsman was zeer actief in de illegaliteit. De gezinsleden en hun verloofde(n) werkten mee. Zo was Cor Both, de verloofde van dochter Annie Geijsman, werkzaam op het gemeentehuis annex distributiekantoor van Oegstgeest. Daar regelde hij verschillende papieren.

Tekst aangepast door de redactie op 12 juni 2023.