Haas-Hüter, Johanna de

In 1943 werd de echtgenoot van Johanna de Haas-Hüter (1906) als voormalig beroepsmilitair opnieuw in krijgsgevangenschap afgevoerd en zou tot het einde van de oorlog in Duitsland blijven. Via een kennis, van wie de man eveneens in krijgsgevangenschap was afgevoerd, kwam zij in contact met Chris Obdam, die toen al… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Aanmelden voor Het Parool

Brief aan de redactie van Het Parool, 21-11-1944

Rond de illegale pers hangt een waas van geheimzinnigheid. Begrijpelijk. Er zijn genoeg dramatische verhalen bekend over makers en verspreiders van illegale bladen, die voor hun werk met de dood zijn bestraft. Maar dat waren hoofdzakelijk de mensen die betrokken waren bij illegale opiniebladen zoals De Waarheid, Vrij Nederland, Het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Roosenburg, Jet

Jet Roosenburg (1916-1972), afkomstig uit Den Haag, studeerde in 1940 letteren aan de Leidse universiteit. In 1940 werd ze verspreider van het illegale blad Het Parool. Daarnaast werd zij medewerkster van de groep Fiat Libertas, een groep die via België en Frankrijk mensen en informatie smokkelde naar Spanje met eindbestemming… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Exalto, Else

Else Exalto (1918) studeerde in 1940 biologie aan de Leidse universiteit. Na de sluiting van de universiteit ging ze verder studeren in Utrecht. Ze leerde Lex Althoff kennen en werd verspreider van Het Parool, diverse illegale pamfletten en van Ons Volk. Daarnaast werd ze medewerker van de groep Fiat Libertas,… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Exalto, Thea

Thea Exalto (1916-2017) studeerde Nederlands recht aan de Leidse universiteit. Ze werd verspreider van het illegale blad Het Parool. Over haar is minder bekend dan over haar jongere zus Else…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vosmaer, Carel

Carel J.J.G. Vosmaer, een zoon van de in 1916 overleden hoogleraar Gualtherus Vosmaer, handelde onder de naam St. Lucas Society in “oude en nieuwe” boeken en prenten en had een “archief voor genealogische documenten”. In 1944-1945 behoorde hij tot de kern van de Leidse groep van het illegale blad Het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Colenbrander-Themann, Sybout en Janette

W.S.A. (Sybout) Colenbrander (1910-1993) was een zoon van de Leidse hoogleraar H.T. Colenbrander. Woonachtig en werkzaam in Rotterdam trouwde hij in 1939 met Janette Themann (1909). Het paar verhuisde naar Oegstgeest. Daar werd een kind geboren, maar het huwelijk liep spaak. Colenbrander werd in 1941 benoemd tot leraar geschiedenis aan… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

James, Eric

In mei 1944 besloten Daan Wagner, Eric James en P. Zwanenburg een nieuwsbulletin te beginnen dat Radionieuws werd genoemd. Ze werkten ook al mee aan de verspreiding van Het Parool, zodat de titel al gauw werd gewijzigd in Radionieuws in samenwerking met Het Parool. Hanco de Gruyter kwam het team… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .