Razzia op 2 oktober 1942

Razzia 2 oktober 1942

In de nacht van 2 op 3 oktober, rond middernacht, werden zeven Joodse Leidenaren het politiebureau aan de Zonneveldstraat binnengebracht. Binnen het uur gingen ze op transport naar de Sipo in Den Haag…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hamburger-Placzek, Izak en Elsa

Izak Hamburger (1896) was ober geweest in restaurant Bellevue op de hoek van de Steenstraat en de Morsstraat. Hij werd opgeroepen voor tewerkstelling in het kamp Vledder (Drenthe). In de avond en nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden alle “Jodenkampen” in Nederland ontruimd, de mannen werden overgebracht naar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Bierschenk-Schelvis, Mozes, Duifje en Karel

De familie Bierschenk runde een kruidenierszaak. Nadat de zaak had moeten sluiten werd Mozes Bierschenk (191898) tewerkgesteld in werkkamp Vledder (Drenthe). In de avond en nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden alle “Jodenkampen” in Nederland ontruimd, de mannen werden overgebracht naar Westerbork. Tegelijkertijd werden ook de familieleden opgehaald… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Cohen-van Amerongen, familie

Henriette Cohen-van Amerongen (1903) werd met haar 12-jarige zoon David door de Leidse politie opgepakt in de nacht van 2 op 3 oktober 1942. Dat had te maken met de ontruiming van de Joodse werkkampen in het oosten van Nederland. Hoogstwaarschijnlijk was Jacob Cohen (1900) in zo’n kamp tewerkgesteld. Het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Friedberg-de Jong, familie

Katherina Friedberg-de Jong (1907) en haar zoontje Alexander (1940)  werden in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 door de Leidse politie thuis opgehaald en naar Den Haag gebracht. Dat had te maken met de ontruiming van de Joodse werkkampen in het oosten van Nederland. Hoogstwaarschijnlijk was vader Markus… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .