De Kooi (wijk)

In de wijk De Kooi woonden hoofdzakelijk arbeiders en lage ambtenaren. Er wordt wel gedacht, dat de wijk politiek gesproken een “rode” signatuur had, maar dat is schijn. Er woonden minsten zoveel mensen die op confessionele partijen stemden. Wel was de “rode familie” er misschien wat meer zichtbaar dan de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Monument De Naald

Het monument De Naald in de wijk De Kooi was oorspronkelijk geen oorlogsmonument. Het werd in 1937 opgericht als geschenk van de bewoners van De Kooi aan de woningbouwvereniging De Eendracht ter ere van haar 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan werd in 1953 een monumentale gemetselde bank… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stadsbouwhuis

Het Stadsbouwhuis is in 1979 gebouwd op het terrein van de voormalige Stedelijke Lichtfabrieken. Er hangt een plaquette voor twee omgekomen ambtenaren van de Dienst Gemeentewerken, Cornelis Kiljan en Joop de Vries.  … verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Plaguette voor B.M. Telders

Telders, Benjamin Marius

Aan de gevel van Rapenburg 45 bevindt zich een gedenkplaat voor prof. mr. Benjamin Marius Telders, die onthuld werd in 1947. Na zijn dood bleek Telders, die ongehuwd was, zijn woning te hebben nagelaten aan de universiteit. Telders (1903) stierf op 6 april 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, kort voordat… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Van der Werfpark

In het Van der Werfpark staat sinds 1874 een standbeeld voor burgemeester Pieter van der Werff, de beroemde Leidse burgervader ten tijde van het beleg van Leiden in 1574. De Spanjaarden hadden de stad ingesloten en onder de bevolking heersten honger en ziekten, die het moreel ernstig aantastten. Volgens de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .