Kuster, familie

De familie Kuster vestigde zich in 1940 vanuit Venlo in de Breestraat. Vader had een kleermakerij en dochter een kunstgallerie. Het gezin verhuisde in het voorjaar van 1942 naar de Groenhovenstraat. Daar heeft Jan Meeuwse enkele malen een radiozender bediend voor de spionagegroep Packard…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Gallerie Pro Arte

Begin februari 1940 betrok de familie Kuster een van de bovenhuizen van de chique kledingzaak Maison Zurloh. Ze waren afkomstig uit Venlo. Vader was kleermaker van beroep. Dochter Giselle (1911-1972) was beeldend kunstenares en opende een gallerie met de naam Pro Arte. Het jaar 1940 begon goed met tentoonstellingen van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Universiteitsmanege

De Rijks-universiteitsmanege was niet exclusief voor studenten of medewerkers van de Universiteit. Iedereen kon er rijles nemen. Tijdens de mobilisatie oefenden er Nederlandse en tijdens de bezetting Duitse militairen. Eind december 1940 werd J.E. Kok directeur. Kennelijk gingen de zaken niet zo goed, want in 1942 begon Kok met het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Meeuwse, Jan

Jan Meeuwse (1917)  studeerde Indisch recht aan de Leidse universiteit en behaalde in 1938 zijn kandidaatsexamen. Hij was geboren in Nederlands-Indië en had verder geen familie in Nederland. Omdat hij door verder onbekende omstandigheden geen toelage meer ontving moest hij zijn studie noodgedwongen staken en werd reclametekenaar. Na een jaartje… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

d’Aulnis de Bourouill, Pierre Louis baron

Pierre d’Aulnis de Bourouill (1918-2012) is een van de succesvolste geheim agenten geweest van het Bureau Inlichtingen (BI) van de Nederlandse regering in Londen. BI was eind 1942 opgericht om informatie te vergaren en contacten te gaan onderhouden met mensen in bezet gebied. In 1938 was d’Aulnis, na het vervullen… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .