Schoolgebouw Noordeinde 1

Aan het Noordeinde op nummer 1 was de lagere school van de Eerste Leidsche Schoolvereniging gevestigd. Het schoolhoofd Harmen Douma werd op 4 januari 1944 in het kader van een Silbertanneactie vermoord als represaille voor de aanslag op de directeur van het Leidse arbeidsbureau een dag eerder. Ook de conrector… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 28/08/2020

Wout, zuster Van ‘t

Op een naoorlogse lijst met namen van illegale werkers staat de naam Van ’t Wout met alleen het adres Herengracht 34 als medewerkster van de Nederlandse Verzetsorganisatie (NVO) van Lex Bernard. Van ’t Wout was leidster van de Leidse Buitenschool in Katwijk. Deze school voor “licht tuberculeuze kinderen” moest in… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 03/03/2020

Meijerink

Op een naoorlogse lijst met namen van illegale werkers staat de naam Meijerink met het adres Herengracht 34 vermeld als medewerk(st)er van de Nederlandse Verzetsorganisatie van Lex Bernard. Het zal hoogstwaarschijnlijk gaan om een leidster van Leidse Buitenschool in Katwijk. Deze school voor “licht tuberculeuze kinderen” moest in 1942 verhuizen… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 03/03/2020

Crèvecoeur, mej. G.

Op een naoorlogse lijst met namen van illegale werkers staat de naam Crèvecoeur met alleen het adres Herengracht 34. Geen voorletters en zonder nadere aanduiding tot welke illegale organisatie deze persoon behoorde. Het zal hoogstwaarschijnlijk gaan om mej. G. Crèvecoeur, directrice van de Leidse Buitenschool in Katwijk. Deze school voor… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 03/03/2020

Rooms-katholieke HBS voor jongens

De RK HBS voor jongens, opgericht in 1927, werd in 1950 omgedoopt tot het St. Bonaventura Lyceum. Het gebouw aan de Mariënpoelstraat werd in 1932 in gebruik genomen. Het schoolgebouw werd begin 1943 gevorderd door de Wehrmacht. Tot aan de Bevrijding werden de lessen gegeven in de Christelijke HBS aan… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 27/02/2018