Eilenberg, Franz Moritz

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Op de website van de Stichting Duitse Oorlogspleegkinderen (Dokin) staan enkele documenten over het verblijf van Franz in Nederland. Afkomstig uit Berlijn waren zijn ouders mogelijk al naar de Verenigde Staten gereisd. Er was ook toestemming voor Franz en zijn broer om naar de VS te gaan, maar klaarblijkelijk is Franz in Nederland blijven steken.

Franz, geboren in 1922,  verbleef enige tijd in het Dommelhuis in Eindhoven, dat behoorde bij de fabriek van Philips en in 1939 in gebruik was voor de opvang van Joodse jongens, die uit Duitsland waren gevlucht.

Hij had in Berlijn een opleiding tot instrumentenmaker gevolgd. Daarom diende mw. Hilda Verwey-Jonker van het Dommelhuis een verzoek in bij de Instrumentenmakerssschool van het Kamerlingh Onneslaboratorium om hem aan te nemen voor een verdere opleiding. C.A. Crommelin van de Vereniging tot Bevordering van de Opleiding tot instrumentenmaker (Leidse instrumentenmakersschool) verklaarde Franz tot de school toe te laten met ingang van 1 september 1939 mits hij een bepaald wiskunde-examen zou halen. Gelukkig gaf het ministerie van Binnenlandse zaken toestemming en zo verhuisde Eilenberg naar Leiden en kwam in huis bij Van Rossen, Borneostraat 37A. Omdat de kuststrook met ingang van 9 september 1940 voor stateloze, niet-ariërs verboden gebied werd moest Franz vertrekken en ging weer terug naar Eindhoven. Hij woonde toen aan de Schelpenkade op nummer 59A.

Over zijn lot is heel weinig bekend. Op 15 januari 1943 werd hij gedeporteerd vanuit Mechelen (B) naar Auschwitz. Datum en plaats van overlijden zijn niet bekend.