Fontijn-Bosman, familie

Vooral in de maanden maart tot en met juli 1943 werden er tientallen woningen ontruimd van Joden die waren ‘geëvacueerd’. Een verhullend eufemisme voor deportatie. Veel woningen die zij achterlieten waren gehuurd. De verhuurder zag zich geconfronteerd met een lege woning, waarin vaak nog wel wat oude spullen waren achtergebleven… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stolpersteine voor Leidse slachtoffers

Tekst bijgewerkt op 23 september 2021. Stolpersteine, in het Nederlands struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn messing plaatjes, gemonteerd op een blokje beton van 10 x 10 centimeter, die in het trottoir worden gelegd vóór de woning (of zo dicht mogelijk daarbij) van een… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Dinkelspiel-Waldeck, Wolfgang en Frederike

Wolfgang Dinkelspiel (1897) en zijn vrouw Frederike Waldeck (1913) vluchtten in oktober 1933 van uit Duitsland naar Nederland. In juni 1940 vestigden zij zich vanuit Voorschoten aan de Boerhaavelaan op nummer 25, maar ze woonden aan de Rijnsburgerweg 107 toen ze in september 1940 als stateloze niet-ariërs de kuststreek moesten… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Neumann-Lebenstein, familie

David Neumann (1879) en zijn vrouw Margot Lebenstein (1887) waren in maart 1939 naar Nederland gevlucht. Hun zoon Heinz (1913) woonde daar al na zijn vlucht in januari 1936. Hij was koopman van beroep. In september 1940 woonden ze alle drie aan de Lorentzkade op nummer 3, toen een verbod… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Biermann, Max

Max Biermann (1891) vluchtte waarschijnlijk in 1936 uit Berlijn (D) naar Nederland en woonde in 1940 in Leiden bij de familie Bamberger. Hij was juwelier dan wel goudsmid van beroep. Als stateloze niet-ariër moest hij in september 1940 de kuststrook, waartoe Leiden behoorde, verlaten en vertrok hij naar Bussum. Biermann… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stern, Hedwig

Hedwig Stern (1895) was huishoudster van beroep. Ze was in 1938 uit Duitsland gevlucht. In september 1940 werd de kuststrook verboden gebied voor stateloze niet-ariërs en Hedwig verhuisde naar Den Bosch. Ze werd vermoord in Auschwitz op 3 september 1942. Hedwig was een zus van Fritz Wolf, die met zijn… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Nathansohn-Friedberg, Martin en Alice

Op 15 maart 1939 meldde het echtpaar zich bij de Leidse vreemdelingendienst. Ze waren afkomstig uit Hannover (D) en gevlucht voor de terreur tegen de Joden. Daarbij waren ze geholpen door hun familie in Den Haag en waarschijnlijk ook door hun zoon Fritz, die al sinds 1935 een winkel had… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Persoonsbewijs verloren?

Op 11 januari 1943 kwam de Haagse rechercheur J. Jurgens op het politiebureau om de 26-jarige Arendje de Vreugd te ondervragen. In Den Haag was de Joodse vrouw Marie Jas-van Bergen uit Amsterdam opgepakt, die in het bezit was van het persoonsbewijs van Arendje.  Jurgens kwam haar aan de tand… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .