Kamm, Albert

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Albert Kamm werd op 14 september 1912 geboren in Tarnowitz (Polen). Hij was van beroep boekhandelaar.

In 1932 vertrok hij vanuit Breslau naar Den Haag, waar zijn twee broers met hun gezinnen al sinds 1928 woonden. Alberts enige zus was voor de oorlog met haar man naar Engeland vertrokken. In 1933 verhuisde Albert naar de Merelstraat 1 in Leiden en later, in 1938, naar de Lijsterstraat 8. Hij vond werk als bediende in de boekhandel van Jacob Ginsberg aan het Kort Rapenburg.

In juni 1941 werd Albert door de Duitse autoriteiten gedwongen om de kuststrook te verlaten en te verhuizen naar de Stadhouderslaan 96 in Soest, waar zijn broer met gezin en zijn vader al eerder vanuit Den Haag waren beland. Op 3 juli 1943 kwam Albert, na een omweg via Vught, in Westerbork terecht. Van daaruit ging hij op transport naar Sobibór, waar hij op 9 juli 1943 werd vermoord.

———————————————————————————

Op woensdag 15 juni 2022 werd door de Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden voor Albert een Stolperstein geplaatst bij zijn laatste vrijwillig bewoonde adres: Lijsterstraat 8.

Een verslag van deze dag is te lezen op de website van de Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden. Daarop staan ook foto’s en de teksten die bij de steenleggingen werden uitgesproken.

Deze tekst is (deels) gebaseerd op informatie van de Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden, die toestemming verleende voor de tekstbewerking.

Bronnen: Ans Meijlink (Werkgroep Stolpersteine Leiden), Alphons Siebelt.

Tekst aangepast op 23 maart 2023