Kamm, Albert

Albert Kamm (1912) was in 1933 uit Duitsland naar Nederland gekomen en woonde in 1940 in de Lijsterstraat. Hij was bediende in een boekhandel. Aangezien per 9 september 1940 de kuststreek verboden terrein werd voor stateloze niet-ariërs verhuisde hij naar Soest, waar familie woonde. Albert werd op 9 juli 1943… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Wolf-Franck, John en Kätchen

Het gezin Wolf-Franck met drie kinderen was in januari 1937 naar Nederland gekomen. John (1896) was reparateur van kantoormachines en had een winkel in de Vrouwensteeg genaamd  De kantoormachine-specialist waar het gezin net van kon leven. Kätchen Franck (1895) was gediplomeerd coupeuse. De Leidse politie noteerde bij Kätchen dat ze… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Herz, Kurt

Over de arts Kurt Herz staat een interessant artikel op een website over bekende personen uit zijn geboorteplaats Schwelm (D). Hij werd daar geboren in 1879. Zijn vrouw overleed in 1929. In 1938 kreeg hij als jood een beroepsverbod opgelegd en in KZ Sachsenhausen opgesloten. Na zijn vrijlating vluchtte hij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Pollack-Simons, Kurt en Gertrud

Kurt Pollack (1879) en Gertrud Simons (1891) vluchtten in de zomer van 1938 naar Nederland. Daar woonde al hun oudste zoon Franz (1918), die in Amsterdam een opleiding had gevolgd en daarna werk had gevonden in Hengelo (Ov.). Ook hun jongste zoon Fritz (1922) kon naar Nederland ontkomen en voegde… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Stolperstein voor Henriëtte Freund-Spiegel

Freund-Spiegel, Henriëtte

Henriëtte Spiegel, weduwe van S. Freund, was in 1863 geboren in Soest (D). Ze arriveerde op 17 april 1940 in Nederland uit Luxemburg om verder naar Chili te reizen. Op 1 mei kwam ze aan in Leiden en vond onderdak bij de familie Levie in de Johan de Wittstraat. Ze… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Heineberg, Hugo

Over Hugo Heineberg (1884) is alleen bekend, dat hij in de zomer van 1940 woonde in de Johan de Wittstraat op nummer 34, net als Kurt Herz. Aangezien per 9 september 1940 de stateloze niet-ariërs de kuststrook moesten verlaten verhuisde hij naar Velp. Heineberg was in 1938 vrijgekomen uit KZ… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Adler-Rosenthal, Helena

De weduwe Helene Adler-Rosenthal (1857) weduwe woonde in bij haar zoon  Gustav Thors en zijn gezin aan de Hooigracht. Over haar is weinig bekend, alleen dat ze in 1939 naar Nederland was gevlucht. Omdat het haar per 9 september 1940 verboden werd om als stateloze, niet-arische in de kuststrook te… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Eilenberg, Franz Moritz

Op de website van de Stichting Duitse Oorlogspleegkinderen (Dokin) staan enkele documenten over het verblijf van Franz in Nederland. Afkomstig uit Berlijn waren zijn ouders mogelijk al naar de Verenigde Staten gereisd. Er was ook toestemming voor Franz en zijn broer om naar de VS te gaan, maar klaarblijkelijk is… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .