Herz, Kurt

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Over de arts Kurt Herz staat een interessant artikel op een website over bekende personen uit zijn geboorteplaats Schwelm (D). Hij werd daar geboren in 1879. Zijn vrouw overleed in 1929. In 1938 kreeg hij als jood een beroepsverbod opgelegd en in KZ Sachsenhausen opgesloten. Na zijn vrijlating vluchtte hij naar Nederland waar hij in april 1939 Leiden kwam wonen, het laatst in de Johan de Wittstraat op nummer 34, net als Hugo Heineberg.

In september 1940 moest hij als stateloze niet-ariër de kuststrook verlaten en hij verhuisde naar Velp, waar hij kon onderduiken. Herz overleefde de oorlog, emigreerde naar de VS, waar zijn dochter woonde, en overleed in 1969.

Zijn jongste dochter Ruth (1912) studeerde geneeskunde, maar moest haar studie afbreken. Gelukkig kon zij in Bern toch afstuderen en zelfs promoveren. Vóór het uitbreken van de oorlog kon zij naar de VS emigreren en ze overleefde de oorlog als Canadees staatsburger.
Het lukte Herz niet om zijn andere dochter Charlotte (1908), die ziekelijk was, naar Nederland te krijgen. Zij werd in oktober 1941 naar het Ghetto Litzmannstadt gedeporteerd, waar zij op 7 november 1941 overleed.

In Schwelm is een Stopertstein gelegd voor de voormalige woning van de familie Herz.

Ursula Schnorbus schreef een uitgebreid verhaal over Ruth Herz, te vinden in een PDF op de website www.flurgespraeche.de. Volgens Schnorbus was Herz een neef van prof. E. Meijers (Neffe), die hem daarbij waarschijnlijk heeft geholpen.

Tekst gecorrigeerd op 23 maart 2022.