Joodse school

Keizer, Clara

Aan het Pieterskerkhof opende in november 1941 een Joodse lagere school. Het was voor Joodse kinderen niet meer toegestaan op de “gewone” scholen lessen te volgen. Op een Joodse school mochten de Joodse kinderen alleen les krijgen van Joodse leerkrachten. Clara Marianne Keizer (1918) Keizer uit Deventer stond van 5… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Stolperstein voor Henriëtte Freund-Spiegel

Freund-Spiegel, Henriëtte

Henriëtte Spiegel, weduwe van S. Freund, was in 1863 geboren in Soest (D). Ze arriveerde op 17 april 1940 in Nederland uit Luxemburg om verder naar Chili te reizen. Op 1 mei kwam ze aan in Leiden en vond onderdak bij de familie Levie in de Johan de Wittstraat. Ze… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Adler-Rosenthal, Helena

De weduwe Helene Adler-Rosenthal (1857) weduwe woonde in bij haar zoon  Gustav Thors en zijn gezin aan de Hooigracht. Over haar is weinig bekend, alleen dat ze in 1939 naar Nederland was gevlucht. Omdat het haar per 9 september 1940 verboden werd om als stateloze, niet-arische in de kuststrook te… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Eilenberg, Franz Moritz

Op de website van de Stichting Duitse Oorlogspleegkinderen (Dokin) staan enkele documenten over het verblijf van Franz in Nederland. Afkomstig uit Berlijn waren zijn ouders mogelijk al naar de Verenigde Staten gereisd. Er was ook toestemming voor Franz en zijn broer om naar de VS te gaan, maar klaarblijkelijk is… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Wallbach-Simonsohn, Georg, Hertha en Günther

Günther Wallbach (1901) was in 1936 naar Nederland gevlucht, zijn ouders Georg en Hertha Wallbach-Simonsohn volgden in 1939. Günther was en richtte in Leiden een laboratorium op, waar hij een inkomen kon verdienen. Aangezien stateloze niet-ariërs met ingang van 9 september 1940 niet meer in de kuststrook mochten verblijven verhuisde… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Drie Stolpersteine voor de familie Mohr

Mohr-Kaufmann, Adolf en Gabriëlle

Adolf Mohr (1872) was een arts uit Wenen, gehuwd met Gabrielle Kaufmann (1886). Hun dochter Herta (1914) was al in 1937 naar Nederland gegaan om aan de Leidse universiteit te studeren. Als Egyptologe kreeg ze enige bekendheid met een vakpublicatie. Na hun vlucht naar Nederland in augustus 1939 woonden ze… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Stolperstein voor Leon van Gelderen

Gelderen, Leon van

Ir. Leon van Gelderen (1905), een zoon van Aron en Mietje van Gelderen-Koekoek uit de Vreewijkstraat, was als elektrotechnisch ingenieur werkzaam bij de Gemeentelijke Lichtfabrieken.  Van Gelderen zal in november 1940 van zijn functie in overheidsdienst zijn ontheven. Mogelijk is hij daarna nog als volontair bij de Lichtfabrieken gebleven. In… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Bouscholte-Wijnman, Duijfje

Afkomstig uit Scheveningen, vestigde Duijfje Bouscholte-Wijnman (1905) zich in december 1942 op het adres Nieuwe Rijn 15A. Waarschijnlijk was ze geëvacueerd in verband met de aanleg van de Atlantikwall. Duijfje was gehuwd met een niet-joodse man, maar moet zijn opgepakt wegens een of ander vergrijp. Op 18 maart 1944 arriveerde… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .