Fontijn-Bosman, familie

Vooral in de maanden maart tot en met juli 1943 werden er tientallen woningen ontruimd van Joden die waren ‘geëvacueerd’. Een verhullend eufemisme voor deportatie. Veel woningen die zij achterlieten waren gehuurd. De verhuurder zag zich geconfronteerd met een lege woning, waarin vaak nog wel wat oude spullen waren achtergebleven… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Biermann, Max

Max Biermann (1891) vluchtte waarschijnlijk in 1936 uit Berlijn (D) naar Nederland en woonde in 1940 in Leiden bij de familie Bamberger. Hij was juwelier dan wel goudsmid van beroep. Als stateloze niet-ariër moest hij in september 1940 de kuststrook, waartoe Leiden behoorde, verlaten en vertrok hij naar Bussum. Biermann… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stern, Hedwig

Hedwig Stern (1895) was huishoudster van beroep. Ze was in 1938 uit Duitsland gevlucht. In september 1940 werd de kuststrook verboden gebied voor stateloze niet-ariërs en Hedwig verhuisde naar Den Bosch. Ze werd vermoord in Auschwitz op 3 september 1942. Hedwig was een zus van Fritz Wolf, die met zijn… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stern-Wolf, Fritz en Paula

Het gezin Stern vluchtte waarschijnlijk in september 1938 naar Nederland en kwam in Leiden wonen. Fritz (1899), Paula en hun zoon Leopold (1928) waren stateloze niet-ariërs en voor hen werd de kuststrook in september 1940 verboden gebied. Ze verhuisden naar Den Bosch. Ze werden op 9 april 1943 opgepakt en… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Nathansohn-Friedberg, Martin en Alice

Op 15 maart 1939 meldde het echtpaar zich bij de Leidse vreemdelingendienst. Ze waren afkomstig uit Hannover (D) en gevlucht voor de terreur tegen de Joden. Daarbij waren ze geholpen door hun familie in Den Haag en waarschijnlijk ook door hun zoon Fritz, die al sinds 1935 een winkel had… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Onderduikadres Bronckhorststraat 2A

Om kwart voor één ’s nachts, het is dan 11 november 1943, belt rechercheur Biesheuvel naar het politiebureau en verzoekt een auto te sturen naar het adres Bronckhorststraat 2A. Om vier uur komt hij terug met vier Joodse arrestanten: Koosje Ouwehand-van der Kloot (1896), Kaatje van der Kloot-van Crefeld (1867),… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Bekooij, Dirk

Kort na middernacht op 5 augustus 1943 worden er twee Joodse vrouwen uit Amsterdam op het politiebureau gebracht. Het zijn Rachel Roza Rodrigues Garcia (1911) en haar moeder de weduwe Flora Rodriges Garcia-Vleeschdrager (1884). Ze zijn opgepakt in Lepelstraat (N.Br.). Nog geen drie kwartier later arresteren rechercheurs A. Biesheuvel de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Salomon en Hendrika Hamburger-Cohen

Op verzoek van de Sipo/SD uit Rotterdam arresteerde de Leidse politie op 14 oktober 1942 het Rotterdamse echtpaar Salomon (1907) en Hendrika (1917) Cohen. De Sipo was hen op het spoor gekomen door een onderzoek naar valse persoonsbewijzen. Vermoedelijk huurden Salomon en Hendrika een deel van het huis op valse… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .