Mohr-Kaufmann, Adolf en Gabriëlle

Gepubliceerd op

Drie Stolpersteine voor de familie MohrAdolf Mohr (1872) was een arts uit Wenen, gehuwd met Gabrielle Kaufmann (1886). Hun dochter Herta (1914) was al in 1937 naar Nederland gegaan om aan de Leidse universiteit te studeren. Als Egyptologe kreeg ze enige bekendheid met een vakpublicatie. Na hun vlucht naar Nederland in augustus 1939 woonden ze eerst in Den Haag en Rotterdam en in 1940 met hun dochter in de Fagelstraat op nummer 17.

In september 1940 moesten ze als stateloze niet-ariërs de kuststrook verlaten. De ouders vertrokken Den Bosch, Herta naar De Bildt en later Eindhoven.

De ouders en hun dochter Herta werden opgepakt en naar Westerbork overgebracht. Daar hadden ze lange tijd een sper, omdat Adolf in de Eerste Wereldoorlog was gedecoreerd. Helaas werd de sper toch opgeheven. Gabriëlle en Adolf werden op 18 januari 1944 gedeporteerd naar Theresienstadt en later naar Auschwitz, waar ze op 30 oktober 1944 werden vermoord.

Herta was op 2 augustus 1942 gearresteerd als katholiek gedoopte Jodin, vanwege de brief  over de jodenvervolging die de bisschoppen in kerk hadden laten voorlezen. Al op haar inschrijvingsformulier voor de universiteit vermeldde ze dat ze roomskatholiek was, maar kennelijk is ze pas op 13 juli 1939 in Leiden gedoopt. In Westerbork kreeg ze een sper als vertaalster.  Herta rondde ze haar boek af over een grafkapel uit de mastaba (grafwoning) van Hetep-her-Akhti, afkomstig uit Saqqara, die deel uitmaakt van de collectie van het Rijksmuseum voor Oudheden. Het was bedoeld als proefschrift en werd in 1943 door vrienden uitgegeven bij Brill. Herta werd uiteindelijk een week na haar ouders naar Auschwitz gedeporteerd. Haar datum en plaats van overlijden werden officieel vastgesteld op 15 januari 1945 in KZ Bergen-Belsen, de datum van de bevrijding van het kamp.

De lotgevallen van Herta en haar ouders worden uitgebreid beschreven op de website van Nicky van de Beek. Zie ook Wikipedia.

Op 15 juni 2022 werd door de Stichting Herdenking Jodenvervolging voor Adolph, Gebriele en Herta een Stolpestein gelegd.