Pollack-Simons, Kurt en Gertrud

Kurt Pollack (1879) en Gertrud Simons (1891) vluchtten in de zomer van 1938 naar Nederland. Daar woonde al hun oudste zoon Franz (1918), die in Amsterdam een opleiding had gevolgd en daarna werk had gevonden in Hengelo (Ov.). Ook hun jongste zoon Fritz (1922) kon naar Nederland ontkomen en voegde… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Stolperstein voor Henriëtte Freund-Spiegel

Freund-Spiegel, Henriëtte

Henriëtte Spiegel, weduwe van S. Freund, was in 1863 geboren in Soest (D). Ze arriveerde op 17 april 1940 in Nederland uit Luxemburg om verder naar Chili te reizen. Op 1 mei kwam ze aan in Leiden en vond onderdak bij de familie Levie in de Johan de Wittstraat. Ze… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Heineberg, Hugo

Over Hugo Heineberg (1884) is alleen bekend, dat hij in de zomer van 1940 woonde in de Johan de Wittstraat op nummer 34, net als Kurt Herz. Aangezien per 9 september 1940 de stateloze niet-ariërs de kuststrook moesten verlaten verhuisde hij naar Velp. Heineberg was in 1938 vrijgekomen uit KZ… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Eilenberg, Franz Moritz

Op de website van de Stichting Duitse Oorlogspleegkinderen (Dokin) staan enkele documenten over het verblijf van Franz in Nederland. Afkomstig uit Berlijn waren zijn ouders mogelijk al naar de Verenigde Staten gereisd. Er was ook toestemming voor Franz en zijn broer om naar de VS te gaan, maar klaarblijkelijk is… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Thurin, Jenny

Jenny Thurin (1895) was in 1939 naar Nederland gevlucht. Aangezien de kuststrook met ingang van 9 september 1940 verboden werd voor stateloze niet-ariërs verhuisde zij naar Alphen aan den Rijn. Ze was huishoudster van beroep. Via Kamp Vught en Westerbork werd ze naar Sobibór gedeporteerd, waar ze op 11 juni… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Rath, Friedrich

De arts Friedrich Rath (1909) was in januari 1939 naar Nederland gevlucht. Omdat hij met ingang van 9 september 1940 als stateloze niet-ariër niet meer in de kuststrook mocht verblijven verhuisde hij naar De Bildt. Hij overleefde de oorlog…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Neuwahl-Mosheim, Mathilde

De weduwe Mathilde Neuwahl-Mosheim (1874) was de moeder van Alice Dessaur-Neuwahl en woonde bij haar in huis aan de Zeemanlaan. Nadat de kuststrook voor stateloze niet-ariërs verboden gebied was geworden verhuisde zij zich bij haar dochter in Den Bosch en later in Alphen aan den Rijn. Mathilde werd op 30… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Drie Stolpersteine voor de familie Mohr

Mohr-Kaufmann, Adolf en Gabriëlle

Adolf Mohr (1872) was een arts uit Wenen, gehuwd met Gabrielle Kaufmann (1886). Hun dochter Herta (1914) was al in 1937 naar Nederland gegaan om aan de Leidse universiteit te studeren. Als Egyptologe kreeg ze enige bekendheid met een vakpublicatie. Na hun vlucht naar Nederland in augustus 1939 woonden ze… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .