Cornet, Dirk

Volgens de website spanjestrijders.nl vertrok Dirk Cornet (1908) in februari 1937 naar Spanje om deel te nemen aan de burgeroorlog aan de zijde van de republikeinen. Dirk is daar gesneuveld, maar het is onbekend wanneer en waar dat is gebeurd. Hij was een zoon van Cornelis Cornet en Pietertje de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Huisman, Johan

Johan Huisman (1915) vertrok in april 1937 naar Spanje om daar te deel te nemen aan de Internationale Brigades. Hij keerde met zijn Spaanse vrouw in december 1938 terug. Op 25 juni 1941 werd hij door de Sipo/SD gearresteerd en werd overgebracht naar het Oranjehotel. Van daar uit ging hij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vermond, Willem

Willem Vermond (1915) vertrok in april 1937 naar Spanje om daar te strijden in de Internationale Brigades. Naar men aaneemt was hij geen sympathisant van het communisme, maar meer sociaaldemocratisch georiĆ«nteerd. Hij sneuvelde op 9 juli van dat jaar in Villanueva de la CaƱada (Sp.). Zie ook www.Spaanjestrijders.nl. Tekst aangepast… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kastein, Gerrit

Van 1935 tot eind november 1939 woonde en werkte de neuroloog Gerrit Kastein (1910) in Leiden. Na zijn verhuizing naar Den Haag bleef hij met verschillende mensen in Leiden contacten onderhouden. Kastein was opgeleid bij dr. Abraham Gans, lector aan de Leidse universiteit, in de klinieken Rhijngeest en Endegeest. Hij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Roijen, Denijs van

Denijs van Roijen (1911) was al op jonge leeftijd actief in de socialistische jeugdbeweging. In april 1937 vertrok hij naar Spanje en sloot zich aan bij de XIe Internationale Brigade. Hij keerde terug in december 1938. In de oorlogsjaren was hij hoogstwaarschijnlijk actief in het communistisch verzet, want hij werd… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hal, Abraham van

Abraham van Hal (1908), fabrieksarbeider, stond in 1939 nummer drie op de kandidatenlijst van de CPN voor de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar. Eerder al was hij lid geweest van de Vereniging van Vrienden van de Sovjet-Unie en betrokken bij het ronselen van mannen voor de strijd in de Spaanse Burgeroorlog…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .