Riemens-Jagerman, Chris en Babs

In de herinneringen komen enkele malen verhalen over ondergedoken vliegtuigbemanningen voor. Hoewel ze gemakshalve meestal piloten worden genoemd, Waren ze dat uiteraard niet allemaal. Een uitstekend gedocumenteerde verhaal gaat over de bemanning van de Jayhawk, een B-17G van de Amerikaanse luchtmacht, die op 26 september 1944 neerstortte nabij de Heereweg… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Verpoorte, W. F.

De Leidsche Zoutkeet was gevestigd in een complex (nrs. 246-250) op de hoek met de Houtmarkt). De opstallen werden in 1979 gesloopt. De bedrijfsleider W. F. Verpoorte verborg enige tijd de Amerikaanse piloot Clement Kelsey, wiens B-17G-bommenwerper op 26 september 1944 bij Lisse was neergestort. Twee andere bemanningsleden zaten elders… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Schut, Frederik

Op 11 januari 1943 stortte officier-vlieger 3e klasse Frederik Schut tijdens een trainingsvlucht met zijn Lockheed Hudson AM 863 van de Marine Luchtvaartdienst neer in de Ierse zee. Alle vier de inzittenden kwamen om. Frederik Schut was 23 jaar oud…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Leeuwen, George van

Op 20 juli 1944 kreeg reserve eerste luitenant-vlieger George van Leeuwen het vliegerkruis. Op 26 juli 1944 stortte zijn North American B-25 Mitchell FR185 van No. 320 (Dutch) Squadron van de RAF neer nabij Dreux, Frankrijk. Hij was 27 jaar oud…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vliegtuigcrash 13 februari 1945

De dood van de Nederlands piloot Eric Ditmarsch op 13 februari 1945 was niet nodig geweest. Samen met zijn collega J. Meijers van 322 Dutch Squadron van de RAF was hij opgestegen vanaf vliegbasis Woensdrecht in het bevrijde Zuiden. Zoals vaak het geval is krijgen zij een Duits transport in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vliegtuigcrash 24 mei 1943

In maart 1943 gaat de luchtoorlog een nieuwe fase in met de grootscheepse aanvallen op het Ruhrgebied. Doel is steeds het vernietigen van de industriĆ«le capaciteit, maar de veelal onnauwkeurige bombardementen vernietigen regelmatig ook grote delen van de bewoonde stadsdelen. In de avond van 23 mei 1943 vertrekt een luchtvloot… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vliegtuigcrash 28 juli 1942

Terwijl er op steeds meer plaatsen in Nederland kleine of grotere monumenten worden geplaatst ter herinnering aan neergestorte Geallieerde vliegtuigen zakken de Duitse verliezen weg in de vergetelheid. Begrijpelijk, maar uit oogpunt van historisch besef moeten ook deze crashes worden gememoreerd. Nauwelijks meer bekend is bijvoorbeeld het neerstorten van een… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vliegtuigcrash 27 juni 1940

Anderhalve maand na de capitulatie van Nederland wordt de kuststreek regelmatig geconfronteerd met de oorlog in de lucht. Duitsland bereidt zich voor op een invasie van Engeland. Overvliegende Engelse toestellen worden bestookt door Duitse jagers. In de namiddag van 27 juni 1940 wordt een formatie van zes Engels bommenwerpers van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .