Vliegtuigcrash 28 juli 1942

Gepubliceerd op

Terwijl er op steeds meer plaatsen in Nederland kleine of grotere monumenten worden geplaatst ter herinnering aan neergestorte Geallieerde vliegtuigen zakken de Duitse verliezen weg in de vergetelheid. Begrijpelijk, maar uit oogpunt van historisch besef moeten ook deze crashes worden gememoreerd. Nauwelijks meer bekend is bijvoorbeeld het neerstorten van een Duitse Ju-88, een middelzware bommenwerper, bij het Zwarte Pad in Leiden-Noord. Het toestel werd in een luchtgevecht met de RAF neergehaald. De vierkoppige bemanning overleefde het niet en werd ter aarde besteld op de Duitse militaire begraafplaats bij het Groene Kerkje in Oegstgeest. Na de oorlog werden hun lichamen herbegraven op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (L.).
Stedelijk museum De Lakenhal heeft nog een zitkussen uit dat toestel in de collectie, ooit geschonken door een anonymus.

Het Zwarte Pad bestaat niet meer. Het liep van de Maresingel naar de Stinksloot evenwijdig aan een spoorlijntje naar de gasfabriek. Het toestel moet ongeveer bij de Stinksloot zijn neergekomen.