Bombardementen en beschietingen in Leiden

Bombardementen en beschietingen

Een kort overzicht van bombardementen en beschietingen, die tientallen slachtoffers maakten en veel schade veroorzaakten in en rond Leiden. Het bekendst zijn de bombardementen op 10 en 11 december 1944. Er was een directe link met het lanceren van V2’s. Alle namen van de slachtoffers staan op de site…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Riemens-Jagerman, Chris en Babs

In de herinneringen komen enkele malen verhalen over ondergedoken vliegtuigbemanningen voor. Hoewel ze gemakshalve meestal piloten worden genoemd, Waren ze dat uiteraard niet allemaal. Een uitstekend gedocumenteerde verhaal gaat over de bemanning van de Jayhawk, een B-17G van de Amerikaanse luchtmacht, die op 26 september 1944 neerstortte nabij de Heereweg… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Verpoorte, W. F.

De Leidsche Zoutkeet was gevestigd in een complex (nrs. 246-250) op de hoek met de Houtmarkt). De opstallen werden in 1979 gesloopt. De bedrijfsleider W. F. Verpoorte verborg enige tijd de Amerikaanse piloot Clement Kelsey, wiens B-17G-bommenwerper op 26 september 1944 bij Lisse was neergestort. Twee andere bemanningsleden zaten elders… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Elisabethziekenhuis

In de meidagen van 1940 werden in het ziekenhuis meer dan 40 Duitse gewonde militairen opgenomen en een onbekend aantal Nederlandse militairen (www.mei1940.nl). Over het functioneren van het katholieke St. Elisabethziekenhuis gedurende de oorlogsjaren is niet zoveel bijzonders bekend. Wel over de rector van het ziekenhuis, F.A.M. Bernefeld . Hij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Academisch Ziekenhuis

Als groot ziekenhuis met vele gebouwen ging de directie er in de zomer van 1939 er toe over om maatregelen te treffen in geval er oorlog zou uitbreken. Men was er van doordrongen, dat er in de moderne wijze van oorlogvoeren voortaan ernstig rekening moest worden houden met luchtaanvallen. De… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Mulder, Koendert

De 52-jarige hoofdagent van de Leidse politie Koendert Mulder werd op 18 april 1945 slachtoffer van een beschieting door een geallieerd vliegtuig. De auto waarin hij zat werd in Stompwijk onder vuur genomen. Ook zijn collega Jan de Boer verloor bij deze beschieting het leven. De naam van Mulder wordt… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Boer, Jan de

De hoofdrechercheur van de Leidse politie Jan de Boer werd op 18 april 1945 het dodelijk slachtoffer van een beschieting door een Engels vliegtuig. Hij werd 50 jaar oud. De auto waarin hij zat werd bij Stompwijk onder vuur genomen. In de auto zat nog een andere Leidse politieman, Koendert… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Schut, Frederik

Op 11 januari 1943 stortte officier-vlieger 3e klasse Frederik Schut tijdens een trainingsvlucht met zijn Lockheed Hudson AM 863 van de Marine Luchtvaartdienst neer in de Ierse zee. Alle vier de inzittenden kwamen om. Frederik Schut was 23 jaar oud…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .