De Vereniging voor Nationale Veiligheid

“Het doel van de Vereniging voor Nationale Veiligheid is de ontwikkeling der nationale krachten die dienstbaar gemaakt kunnen worden aan de verhoging der nationale en in verband daarmede der internationale veiligheid. Zij beoogt een geest van weerbaarheid vaardig te doen worden en de militaire weerkracht te verhogen”, aldus de tekst… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Bombardementen en beschietingen in Leiden

Bombardementen en beschietingen

Een kort overzicht van bombardementen en beschietingen, die tientallen slachtoffers maakten en veel schade veroorzaakten in en rond Leiden. Het bekendst zijn de bombardementen op 10 en 11 december 1944. Er was een directe link met het lanceren van V2’s. Alle namen van de slachtoffers staan op de site…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Riemens-Jagerman, Chris en Babs

In de herinneringen komen enkele malen verhalen over ondergedoken vliegtuigbemanningen voor. Hoewel ze gemakshalve meestal piloten worden genoemd, Waren ze dat uiteraard niet allemaal. Een uitstekend gedocumenteerde verhaal gaat over de bemanning van de Jayhawk, een B-17G van de Amerikaanse luchtmacht, die op 26 september 1944 neerstortte nabij de Heereweg… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Verpoorte, Willem

De Leidsche Zoutkeet was gevestigd in een complex aan de Oude Rijn op de hoek met de Houtmarkt. De bedrijfsleider Willem Verpoorte (1905) woonde in een bedrijfswoning die bij de fabriek hoorde. Verpoorte was jarenlang in dienst van de Zoutkeet; zijn vader had er meer dan 40 jaar gewerkt. In… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Elisabethziekenhuis

In de meidagen van 1940 werden in het ziekenhuis meer dan 40 Duitse gewonde militairen opgenomen en een onbekend aantal Nederlandse militairen (www.mei1940.nl). Over het functioneren van het katholieke St. Elisabethziekenhuis gedurende de oorlogsjaren is niet zoveel bijzonders bekend. Wel over de rector van het ziekenhuis, F.A.M. Bernefeld . Hij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Academisch Ziekenhuis

Als groot ziekenhuis met vele gebouwen ging de directie er in de zomer van 1939 er toe over om maatregelen te treffen in geval er oorlog zou uitbreken. Men was er van doordrongen, dat er in de moderne wijze van oorlogvoeren voortaan ernstig rekening moest worden houden met luchtaanvallen. De… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Mulder, Koendert

De 52-jarige hoofdagent van de Leidse politie Koendert Mulder werd op 18 april 1945 slachtoffer van een beschieting door een geallieerd vliegtuig. De auto waarin hij zat werd in Stompwijk onder vuur genomen. Ook zijn collega Jan de Boer verloor bij deze beschieting het leven. De naam van Mulder wordt… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Boer, Jan de

De hoofdrechercheur van de Leidse politie Jan de Boer werd op 18 april 1945 het dodelijk slachtoffer van een beschieting door een Engels vliegtuig. Hij werd 50 jaar oud. De auto waarin hij zat werd bij Stompwijk onder vuur genomen. In de auto zat nog een andere Leidse politieman, Koendert… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .