Vliegtuigcrash 24 oktober 1943

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Lucas WernerHet mag wel een mirakel worden genoemd, dat het St. Elisabethziekenhuis op 24 oktober 1943 gespaard bleef voor groot onheil, toen een Duitse Messerschmitt Bf 109G-6 vlak naast het ziekenhuis neerstortte op een onbebouwd terrein. Het toestel kwam met zo’n kracht tegen de grond, dat het zich meters diep de grond in boorde. Behalve de piloot Werner Lucas vielen er geen slachtoffers. Die dag was hij opgestegen om strijd te leveren tegen geallieerde bommenwerpers en jagers, die het vliegveld Schiphol hadden bestookt. Het is altijd onduidelijk gebleven wat de oorzaak van de crash is geweest. Lucas was in gevecht met geallieerde jagers, maar mogelijk is hij per vergissing neergehaald door eigen luchtafweergeschut.
Hauptmann Lucas was een ervaren piloot, die voor zijn verrichtingen meermalen gedecoreerd was. Op de dag dat hij stierf had hij 106 vijandelijke toestellen neergehaald, de meeste aan het Oostfront.

Op het terrein verrees na de oorlog een nieuw gedeelte van het ziekenhuis. In 1954 werd een plaquette in het gebouw aangebracht voor de omgekomen vliegenier, maar die is verdwenen.

Op internet is veel informatie te vinden over Duitse piloten, vaak met portretfoto’s. Afgebeelde foto is te vinden op diverse websites.