Berlage, Hans

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De in Leiden afgestudeerde jurist Hans Berlage (1913) verhuisde eind 1940 van Deventer naar Den Haag in verband met zijn werk bij de Octrooiraad. Daar werkte al zijn oud-huisgenoot Jaap le Poole. Een lerares van het Deventer gymnasium bracht hem in Leiden in contact met haar zuster, mw. Dien Burgersdijk-Elshout, die begin 1940 was uitgetreden als firmant van het antiquariaat Burgersdijk en Niermans (Templum Salomonis) in de Nieuwsteeg. Berlage ging meewerken aan de verspreiding van het illegale blad Vrij Nederland. Via via kwam hij in contact met de Amsterdamse Jood Jaap (Jacob Bernardus) Sajet (1918-1943), die in een ondergrondse groep voor hulp aan Joden zat. In Leiden kwam er een groepje tot stand met onder meer Willem en Mies Juynboll en Anneke van Westrienen, die bij Juynboll op kamers zat.
Naar alle waarschijnlijkheid maakte ook Huib Burgersdijk en diens moeder mw. Burgersdijk-Elshout, deel uit van de groep. Dat verklaart namelijk het feit, dat Hans en Huib allebei deelnamen aan de overval op het distributiekantoor van Oegstgeest op 9 november 1943. Beiden zijn in verband daarmee gearresteerd.  Hans Berlage bij zijn arrestatie op 23 december 1943 hoogstwaarschijnlijk zwaar gewond. Hij moet vrijwel direct of anders kort daarop zijn overleden, want zijn lichaam werd op januari 1944 in Kamp Vught (onder een valse naam) gecremeerd. Pas in 1950 werd bekend dat deze persoon Hans Berlage was geweest. Huib Burgersdijk overleefde de oorlog.

Hans Berlage was erg sportief. Op 6 februari 1941 voltooide hij de Elfstedentocht.

Informatie afkomstig van de website van Kamp Vught. Meer informatie in een artikel in het Leids Jaarboekje 84(1992), geschreven door Jaap le Poole (literatuurlijst 1992B).