mensen maken mee
Joodse onderduiker overlijdt. Wat nu?
Momenteel zijn er drie gevallen bekend van het overlijden van een Joodse onderduiker in Leiden. Van één van hen is de identiteit nog onbekend…. verder lezen ».
Momenteel zijn er drie gevallen bekend van het overlijden van een Joodse onderduiker in Leiden. Van één van hen is de identiteit nog onbekend…. verder lezen ».
In het huis van Jokkie van Wijk in de Groenhovenstraat overleed een ondergedoken Joodse vrouw. Haar identiteit is nog altijd niet achterhaald. Het lichaam werd door de buurman in de Trekvliet afgezonken…. verder lezen ».
De classicus Jan Rinse Wartena hielp het lijk van een overleden Joodse onderduiker te laten verdwijnen in de Trekvaart…. verder lezen ».
In 1940 was Salomon den Os (1899) als wasbaas werkzaam voor het Nederlandse leger. Na de capitulatie en de daaropvolgende ontbinding van het leger werd hij bewaker bij de Nederlandse Spoorwegen, waarbij hij tot aan zijn pensioen zou blijven werken. Met onder meer Jac. Kiel, die hij kende van de… verder lezen ».
In het dagelijks leven was Jac. Kiel (1894-1966) controleur bij de Raad van Arbeid. In 1940 besloten hij en Salomon den Os, die hij goed kende uit de Bijzondere Vrijwillige Landstorm, een poging te wagen om Duitse militairen aan het twijfelen te brengen over hun aanwezigheid in Nederland. Dat lukte… verder lezen ».
De Zoutkeet kreeg te maken met een vordering van de gemeente Leiden en met beslaglegging door het Feldwirtschaftskommando 7. Enige schade werd aangemeld bij de Schade Enquête Commissie…. verder lezen ».
Eugène de Geus (1889) was vóór de oorlog beroepsmilitair geweest bij het 4e regiment infanterie. Hoogstwaarschijnlijk trad hij in het najaar van 1944 toe tot de Leidse Binnenlandse Strijdkrachten. Mogelijk was hij eerder al betrokken bij een overvalploeg van de LO, die van “zwarte Kees”. Op 1 februari 1945 nam… verder lezen ».
In 1944 werd Maria Raadgeep-van Hengel (1905-1991) opgepakt wegens hulpverlening aan ondergedoken Joden. Op 5 juni 1944 werd ze overgebracht van Kamp Vught naar KZ Ravensbrück. Ze overleefde de oorlog en keerde via Zweden in september 1945 terug in Leiden…. verder lezen ».